Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Rossell Cigarrán, Diana
Barcelona, 22 de setembre de 1983

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Modernisme / Col·leccionisme d’art / Japonisme / Historiografia

Diana Rossell Cigarrán és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2015). Ha treballat com a guia turística a la Ruta del Modernisme de Barcelona (Institut del Paisatge Urbà i Ajuntament de Barcelona). Ha viscut al Japó, on va treballar com a guia i ajudant d’intèrpret al Congrés Internacional d’Arquitectura Hospitalària (Tòquio, 2010-2011). Al Japó també va poder concloure la investigació de la tesi doctoral, especialitzada en la figura de l’historiador, crític d’art i divulgador de la cultura japonesa, Antoni García Llansó (1854-1914) i on es va fer la primera biografia del personatge. La investigació es va focalitzar en l’arxiu del Museu d’Art Kume de Tòquio, dedicat a la figura del pintor japonès, Kume Keiichirô, amb qui García Llansó va mantenir una estreta relació d’amistat epistolar, originada a partir de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 i que va donar com a resultat el llibre Dai Nipon (El Gran Japón) (1905).
  Així mateix, ha col·laborat en la revista Eikyô. Influencias Japonesas, amb diversos articles, «La Gran Ola de Kanagawa», «Japonismo. Fascinación por el arte japonés», «Eusikyo-es, Fernando Bellver. Pasión japonesa», «Sincronizando hilos y rizomas. Chiharu Shiota», «Takashi Ochiai», «Kan Masuda, escultor de raíces», «Yôko Ono» i «Cesc Grané, creador de personajes».

Com a investigadora, també ha col·laborat en la recerca d’informació (documentació i fonts orals), amb el periodista Joseba Eguiguren, per a la realització de l’obra, Prisioneros en el campo de concentración en Orduña (1937-1939) (Sant Sebastià, Trattalo, 2011). Igualment, ha estat premiada amb la IV Beca Lluís Saumells, atorgada per la Diputació de Tarragona i el Museu d’Art Modern de Tarragona, que té l’objectiu d’estudiar l’obra d’artistes locals.
  S’ha pogut recuperar, estudiar i promoure la figura del pintor, Joan Lahosa Valimaña (1902-1981). El resultat de l’estudi ha estat la primera biografia de l’artista: Joan Lahosa. El pintor de Prat de Comte, publicada per la Diputació de Tarragona i el Museu d’Art Modern de Tarragona el 2017. En aquest camp, també ha ajudat en la creació dels plafons expositius de la Sala d’Exposicions Joan Lahosa, situada al poble natal del pintor.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Diana Rossell Cigarrán (blog)


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors