Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Hernández Guardiola, Lorenzo
Alacant, 22 de gener de 1953 - Alacant, 7 de novembre de 2018

Àrees de treball: Pintura gòtica / Pintura renaixentista / Pintura del segle xvii / Pintura del segle xix

Lorenzo Hernández Guardiola és Premi Extraordinari de Llicenciatura, doctor en història de l’art, acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València —i acadèmic delegat a Alacant— i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. És catedràtic d’ensenyament secundari i membre del Centre d’Art de l’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida. Des del 1995 fins al 2007 va ser sotsdirector d’exposicions retrospectives de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil- Albert. Ha estat membre numerari de l’antic Institut d’Estudis Alacantins, vicepresident de l’Ateneu d’Alacant i assessor científic del Museu de Belles Arts de València. Té la Medalla d’Honor de l’Ateneu d’Alacant i ha treballat amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Museu del Prado.
  És coordinador de cicles de conferències organitzats a Alacant per l’Acadèmia de Sant Carles. És membre del Comitè Científic de Congressos d’Història de l’Art i professor de cursos d’estiu a la Universitat d’Elx. Ha exercit la crítica d’art i ha estat membre de jurats de concursos d’art contemporani.

És una figura important de la recerca i la recuperació dels pintors, escultors i, en general, del patrimoni artístic de la província d’Alacant des del segle xv, ha publicat el Diccionario de escultores alicantinos (Alacant, Biblioteca Alicantina, 1974), Vida y obra del pintor Nicolás Borrás (Alacant, Diputació Provincial, 1976), Vicente Bañuls Aracil. Un escultor de entresiglos (1865-1934) (Alacant, Villa, 1979), Pintura gótica y renacentista valenciana. (Nuevos estudios y atribuciones) (Alacant, Instituto de Estudios Alicantinos, 1983), El Camarín de la Santa Faz de Alicante. (Estudio de su conjunto pictórico) (Alacant, Ajuntament d’Alacant, 1988), Pintura decorativa barroca en la provincia de Alicante (Alacant, Institut de Cultura Juan Gil-Albert, 1990-1994), La vida de Joan Do (1601-1656). Un pintor de Xàtiva en Nápoles en el siglo xvii (Xàtiva, Ulleye, 2017) i també ha publicat textos a totes les exposicions organitzades per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i la Caja de Ahorros del Mediterráneo sobre el patrimoni artístic de la província d’Alacant des del segle xv fins a l’actualitat. Va ser coordinador dels llibres De pintura valenciana (1400-1600). Estudios y documentación (Alacant, Diputació Provincial, 2006) i Ut pictura poesis, en el qual ell mateix va tractar l’emblemàtica (València, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos, 2011).
  Ha publicat també nombrosos articles de recerca a Archivo de Arte Valenciano, Archivo Español de Arte, Boletín del Museo e Instituto Camón Aznar, Ars Longa, Canelobre, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Alberri. Quaderns d’Investigació del Centre d’Estudis Contestants i Revista del Instituto de Estudios Alicantinos, entre d’altres, sobre temes tan variats com ara Nicolau Borràs, Bussy, Conchillos, Velázquez, Miquel Joan Porta, Vicent Requena, José Aparicio, Juan de Vitoria. Jerónimo de Córdoba, el món artístic d’Ausiàs March, Joan Ponç (s. xv-xvi), Martí de Sant Martí, Joan de Joanes, Gaspar Requena, Onofre Falcó, Cristòfol Llorens, Francesc Domènech i Nicolau Falcó, entre d’altres.
  Entre les exposicions que ha comissariat, destaquen Joaquín Agrasot y Juan (1836-1919) (València, Autoritat Portuària de València 2003), Fernando Cabrera Cantó, (1866-1937) (Alacant, Diputació d’Alacant, 2005), La Luz de las Imágenes. La Faz de la eternidad (Alacant, abril 2006 - gener 2007), Nicolás Borrás (1530-1610). Un pintor valenciano del Renacimiento (València, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, 2010).
  Ha dictat diferents conferències en universitats, acadèmies de belles arts, museus i en diferents entitats culturals. A més, és escriptor de creació: el 1993 va guanyar el concurs internacional de novel·la curta Gabriel Sijé per la seva obra Sal Azul i va ser finalista del Premi Azorín de novel·la el 2014.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors