Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Fondevila, Mariàngels
Berga (Berguedà), 1964

Àrees de treball: Art del segle xx / Modernisme / Orfebreria / Mobiliari / Arquitectura del segle xx / Col·leccionisme d’art / Museografia

Mariàngels Fondevila Guinart va estudiar a la Universitat de Barcelona, va ser becada a Itàlia (Fundació Giorgio Cini, Venècia; Universitat Federico II, Nàpols; Escola de Restauració, Roma) i és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona. És conservadora de les col·leccions d’art modern i contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) des del 2000. D’altra banda, ha format part del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON).

En aquesta línia de recerca ha comissariat i ha tingut cura de la direcció científica dels catàlegs de les exposicions: «Els Masriera», sobre la secció de joies de Lluís Masriera (Museu d’Art Modern del MNAC, 1996; Premi ACCA de la Crítica d’Art 1997); «Gaspar Homar. Moblista i dissenyador del Modernisme» (MNAC i Fundació La Caixa, 1998), així com «Jujol dissenyador» (MNAC i Fundació La Caixa, 2002). També, la seva altra línia de recerca, centrada en el disseny i les arts decoratives dels anys vint i trenta, ha generat projectes com ara l’exposició «Myrurgia 1916-1936. Bellesa i glamour» (MNAC, 2004), que explorava l’empremta dels dissenyadors, fotògrafs i artistes plàstics en aquesta popular fàbrica de perfums, i «Joies d’artista. Del Modernisme a l’avantguarda» (MNAC, 2010), sobre els vincles dels artistes visuals internacionals amb l’art de la joieria des d’una perspectiva holística (Premi ACCA de la Crítica d’Art a la millor exposició de recerca històrica de l’any 2011). Ha estat cocomissària, juntament amb Jesús Navarro, de l’exposició «Xavier Gosé, 1876-1915, Il.lustrador de la modernitat» (MNAC, Museu d’Art Jaume Morera, Premi ACCA de la Crítica d’Art a la millor exposició d’art històric del 2015) i que explorava les connexions d’aquest talentós artista amb les revistes i la moda.
  És coautora del llibre L’art déco català, dins la col·lecció «Memoria Artium» que parteix de la seva tesi doctoral, i coautora del llibre El Modernisme a les col·leccions del MNAC (Barcelona, Lunwerg, 2010). D’altra banda, ha publicat estudis sobre arts decoratives i disseny en diferents revistes i publicacions, entre les quals destaquen FAD. Revista Trimestral del Foment de les Arts Decoratives, l’Arquitectura, l’Art, el Disseny i la Imatge; Revista de Catalunya; Serra d’Or; Cultura; Butlletí del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i Arquitectura y Modernismo. Del historicismo a la modernidad (Granada, Universitat de Granada, 2000); Más de un siglo de arquitectura, diseño y creatividad (Barcelona, FAD, 2005); El Modernisme, vol. iv, Les arts tridimensionals (Barcelona, L’Isard, 2005); Palau Oller Polièdric (Caldes d’Estrac, Fundació Palau, 2010); La aventura modernista en las colecciones del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona, Obra Social Caixa Catalunya, 2009), i Joies del Modernisme (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2011).
  Ha estat membre del comitè científic de les exposicions internacionals «Gaudí e il Modernismo catalano» (Roma, Chiostro del Bramante, 2003); «Paris-Barcelone. De Gaudí à Miró. Galeries Nationales du Grand Palais» (París i Museu Picasso, Barcelona, 2002), així com «Barcelona and modernity. Picasso, Gaudí, Miró, Dalí» (Museu d’Art de Cleveland i Museu Metropolità d’Art, Nova York, 2007), on ha publicat estudis en els catàlegs respectius.
  La seva activitat professional ha girat, així mateix, a l’entorn a l’estudi i la difusió de l’art català, especialment dels moviments i artistes representats al MNAC, que han donat com a fruit publicacions col·lectives, com ara la Guia del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona, MNAC, 2004); Gimeno. Un artista maleït (Barcelona, MNAC, 2006); Juli González. Retrospectiva (Barcelona, MNAC i Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 2009); L’objecte català a la llum del surrealisme (Barcelona, MNAC, 2008), així com Convidats d’honor. Exposició commemorativa del 75è aniversari del MNAC (Barcelona, MNAC, 2009). En la mateixa línia de difondre l’art català ha donat conferències i ha estat docent del màster de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona en anàlisi i gestió del patrimoni artístic (2007-2010), així com en diferents edicions dels Juliols de la UB. Ha participat en diferents congressos internacionals a Barcelona, Brussel·les, Madrid, Roma, Melilla, Cartagena i Portugal, i ha estat directora científica del congrés Internacional «La joia en l’art i l’art en la joia» (MNAC, 2016).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors