Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Ferrer Iñareta, Anna M.
Barcelona, 7 de gener de 1930 - Barcelona, 17 de setembre de 2018

Àrees de treball: Pintura del segle xix

Anna Maria Ferrer Iñareta és llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona i es doctorà a la Universitat Internacional de Catalunya als vuitanta anys (2010).
  Visqué amb la seva família fins a l’edat de sis anys, quan perdé el seu pare i fou internada en l’escola Esclavas Misioneras, fet que marcà profundament les seves inquietuds i la seva vocació espiritual. Educada en la fe cristiana, practica la religió catòlica i es convertí en una mare de família d’acord amb el seu temps.
  En llicenciar-se en farmàcia, exercí en la seva oficina de Barcelona, al carrer Enamorats del barri de les Corts. Per les seves inquietuds religioses i còsmiques, esdevingué un referent en el món de l’espiritualitat amb els tractats sobre la connexió de ciència i religió. Participà de diversos simposis en l’àmbit internacional i n’organitzà el territori, com ara el d’«El gran abrazo cósmico», a Montserrat l’any 2008. Sobre aquesta temàtica té una vintena de llibres publicats entre el 1983 i el 2007.
  El seu interès per la farmacologia i per les arrels familiars, la portaren a iniciar el que seria un dels grans projectes de la seva vida: la tesi doctoral sobre el fàrmac Iodose Ferrer, elaborat pel seu pare ben entrat el segle xx.

Dins aquest interès històric i familiar es pot emmarcar la seva dedicació a la història de l’art. L’any 1997 es lliurà a la tasca de muntar una exposició antològica a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, dedicada al pintor Joan Ferrer i Miró —el seu avi—, el guanyador de la Medalla d’Or de pintura de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888. El catàleg d’aquesta mostra, Joan Ferrer i Miró (1850-1931) (Vilanova i la Geltrú, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, 1887), prologat per qui signa aquest article, és fruit dels seus coneixements familiars, ha esdevingut la principal referència bibliogràfica sobre aquest artista destacat, i conté la recopilació més completa coneguda de la seva obra. L’any 2012 li fou diagnosticada una malaltia neurodegenerativa que l’ha mantingut apartada de les seves tasques.


Francesc Fontbona

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors