Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Capellà Simó, Pere
Palma (Mallorca), 2 de maig de 1981

Àrees de treball: Joguina antiga / Art del segle xix / Art del segle xx / Ensenyament de l’art / Modernisme

Pere Capellà Simó és llicenciat en belles arts (2003) i doctor en història de l’art (2012) per la Universitat de Barcelona. Ha impartit docència a l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears i, des del 2011, és professor de l’àrea de didàctica de l’expressió plàstica del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Universitat de les Illes Balears. És membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona i del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació (GEDHE) de la Universitat de les Illes Balears.

En el marc de la seva tesi doctoral, dirigida per Teresa-M. Sala i Jaume de Córdoba, es va especialitzar en història de la joguina, i va explorar els intercanvis culturals entre les ciutats de Palma i Barcelona durant l’època del Modernisme. L’any 2008 va obtenir la Beca Ciutat de Palma d’Investigació en l’àrea d’humanitats per al projecte «Les joguines en els retrats d’infants. Una història de Palma a la fi de segle». El 2013, el seu llibre La ciutat de les joguines. Barcelona, 1840-1918 (Gregal, 2013) va ser guardonat amb el Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona (2013).
  Posteriorment, ha ampliat el seu camp de recerca vers les imatges d’infants i la cultura visual de la infantesa del període del canvi del segle xix al xx. Des d’un enfocament interdisciplinari, ha publicat a revistes d’història de l’art —Goya. Revista de Arte, Butlletí de la Reial Acadèmica Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana—, d’història i geografia —Scripta Nova i El Futuro del Pasado—, d’història de l’educació —Educació i Història i History of Education and Children’s Literature— i de filologia —Els Marges, Estudis Romànics i Revista de Filología Románica. És també autor de diversos capítols de llibre, entre els quals figura l’edició, conjunta amb Antoni Galmés, del volum Arts i natura. Biologia i simbolisme a la Barcelona del 1900 (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2014). Així mateix, ha col·laborat amb diverses institucions culturals i museístiques, com ara el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, la Fundació Bancària La Caixa, el Museu Marítim de Barcelona i, molt especialment, amb el Consorci del Patrimoni de Sitges, per al qual va efectuar la catalogació de les col·leccions de nines i joguines.
  En el camp de la pràctica artística, va realitzar cinc exposicions individuals entre el 2004 i el 2009. Així mateix, ha continuat participant a diverses exposicions col·lectives, entre les quals destaca la mostra «Playroom», inaugurada a la Galeria Esther Montoriol de Barcelona l’octubre del 2015. El seu treball pictòric ha estat reproduït a revistes com ara L’Amic de les Arts o Caràcters. Igualment, ha col·laborat com a il·lustrador amb diverses cases discogràfiques —Blau i Ona Edicions— i editorials —Lleonard Muntaner, Ensiola, El Tall i Arola. En aquest camp, destaquen els dibuixos que il·lustren els poemaris d’August Bover, Cloc! (Arola, 2011) i Beabà (Arola, 2014), i el volum Cant de Ramon / Lo Desconhort de Ramon Llull (Ensiola, 2005). La seva obra fa part de la col·lecció del Museu Modernista Can Prunera, a Sóller, i del fons artístic de la col·lecció Sa Nostra Caixa de Balears.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors