Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Cañestro Donoso, Alejandro
Elx (Baix Vinalopó), 1 d'abril de 1985

Àrees de treball: Art barroc / Arquitectura barroca / Orfebreria / Literatura artística

Alejandro Cañestro Donoso és doctor en història de l’art per la Universitat de Múrcia amb una tesi sobre l’art barroc a la província d’Alacant (2013). Ha estat professor del Màster en Escultura Barroca (Universitat Internacional d’Andalusia) i també ha estat professor de magisteri de primària a la Universitat CEU Cardenal Herrera i professor d’història de l’art a la Universitat de Múrcia. És professor del Departament de Construccions Arquitectòniques i de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant.
  Forma part del comitè científic de les revistes Res Mobilis (Universitat d’Oviedo), Atrio (Universitat Pablo de Olavide), Cuadernos de Arte (Universitat de Granada), Carthaginensia (Institut Teològic Murcià), i ha estat coordinador de la Revista del Vinalopó, dedicada a l’art i a l’arquitectura a les terres del Vinalopó (editada pel Centre d’Estudis Locals del Vinalopó).
  Les principals línies d’investigació són l’arquitectura i les arts decoratives i sumptuàries, especialment l’argenteria, l’orfebreria, la joieria, el patrimoni tèxtil i els marbres. És membre del Grup d’Investigació Artes Suntuarias de la Universitat de Múrcia.
  Ha guanyat l’XIè Premi d’Investigació Històrica de l’Ajuntament d’Asp. Ha estat coordinador científic del Congrés Nacional Arte y Semana Santa (Monóvar, 2014) i ha estat comissari general del Congrés Internacional d’Escultura Religiosa (Crevillent, 2016) i del II Congrés Internacional d’Escultura Religiosa (Crevillent, 2018). Ha format part del jurat de l’XIè Premi d’Investigació Històrica Faustino Alonso Gotor (Villena, 2017) i del Vè Premi de Pintura a l’Aire Lliure de Xixona (2017). És professor en cursos de l’Ajuntament d’Alacant i ha estat professor convidat al Museu del Prado, al Museu Nacional d’Escultura i al Museu de Belles Arts d’Alacant.

Entre les seves publicacions, destaquen els llibres Arquitectura y programas artísticos en la provincia de Alicante durante la edad moderna (Madrid, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2015), Ramón Bergón. Un platero eldense y su arte (Elda, Ajuntament d’Elda, 2015), La iglesia de san José y su patrimonio. Manifiesto del Barroco en Elche (Sevilla, Punto Rojo Libros, 2011), Gloria pretérita. La parroquia del Salvador de Elche (Elx, Ajuntament d’Elx, 2011), La iglesia de San José de Carolinas Altas. Arquitectura, arte y devoción en Alicante (Alacant, Ajuntament d’Alacant, 2013), El arte de plateros en Elche (Alacant, Universitat d’Alacant, 2017), El arte de la platería en Crevillente (Crevillent, Ajuntament de Crevillent, 2016) i Amueblamiento y ajuares en la basílica de Nuestra Señora del Socorro, Aspe. Siglos xv-xx (Alacant, Instituto Alicantino de Cultura, 2015). Ha coordinat els llibres Cristo del Perdón. 25 años de cofradía en Elche (Elx, Confraria del Santíssim Crist del Perdó, 2014), La Samaritana de Elche. 150 años de tradición (Elx, Confraria de la Samaritana, 2016), Arte y Semana Santa (Monóvar, Confraria del Crist, 2016) i Estudios de escultura en Europa (Alacant, Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, 2017).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors