Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Sureda Jubany, Marc
Girona, 1976

Àrees de treball: Art romànic / Art gòtic / Arquitectura romànica / Arquitectura gòtica / Museografia / Patrimoni

Marc Sureda Jubany és doctor per la Universitat de Girona. És conservador al Museu Episcopal de Vic d’ençà del 2008. Des del 2003 ha impartit docència als estudis d’història i de turisme de la Universitat de Girona (llicenciatura, grau i màster), així com a l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona, a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona i a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, del qual és director des del 2015. També ha treballat com a investigador a l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, i ha coordinat els serveis culturals de la catedral i l’inventari artístic de la diòcesi de Girona (2004-2008). És membre fundador de l’equip de recerca TEMPLA (Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia, Arquitectura).

Format a l’àrea d’arqueologia de la Universitat de Girona, dedicà la seva tesi doctoral als precedents de la catedral de Girona, amb especial atenció al conjunt romànic (Premi IEC d’Història de les Arts Josep Pijoan 2010). Diverses de les seves investigacions s’han centrat en l’estudi de les relacions entre arquitectura i litúrgia en edificis religiosos medievals catalans —particularment les catedrals en època romànica— i de la seva organització i funcionament litúrgic i institucional. També s’ha ocupat de diferents exemples d’escultura i mobiliari litúrgic medieval, especialment en la seva dimensió funcional, i de la història de les col·leccions del Museu Episcopal de Vic, així com de l’estudi d’alguns jaciments arqueològics i de diferents aspectes de la història de la litúrgia medieval a Catalunya, incloent-hi l’edició de fonts documentals. Ha comissariat o cocomissariat exposicions al Museu Episcopal de Vic, al Museu de Cluny - Museu Nacional de l’Edat Mitjana (París), al Museu Nacional del Bargello (Florència) i al Museu d’Història de la Ciutat de Girona. Entre aquestes, cal destacar «Voyager au Moyen Âge - Il Medioevo in Viaggio - Viatjar a l’Edat Mitjana» (París, Florència, Vic, 2014-2016), «Temps del Romànic. Art, vida i consciència» (en el marc del programa Romànic Obert, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Obra Social La Caixa; diferents indrets de Catalunya, 2014-2017), «El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses» (Vic, 2017-2018) i «Oliba episcopus» (Vic, 2018-2019). Ha participat i participa regularment en diferents congressos i trobades científiques nacionals i internacionals (Aguilar de Campoo, Angers, Bordeus, Bruges, Cambridge, Jerusalem, Niça, Pamplona, París, Perpinyà, Sant Miquel de Cuixà i Siena).
  És director científic de la revista Quaderns del Museu Episcopal de Vic, membre del comitè científic de la revista d’art medieval Les Cahiers de Saint-Michel-de-Cuxa i secretari de la Societat Catalana d’Estudis Litúrgics. És coordinador dels continguts científics i del programa de formació del projecte Catalonia Sacra, de dinamització del patrimoni cultural de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia i Arquitectura (TEMPLA)


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors