Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Fàbregas i Barri, Esteve
Lloret de Mar (Selva), 9 de setembre de 1910 - Lloret de Mar (Selva), 16 d'agost de 1999

Àrees de treball: Pintura del segle xx / Noucentisme

Esteve Fàbregas i Barri es va formar marcat pels efectes d’una paràlisi infantil, fet que el va abocar a la lectura, de manera autodidacta. Des de molt jove ja va conrear, amb èxit, l’escriptura, i més endavant va col·laborar a la premsa de Barcelona i de Girona, i de manera habitual a la revista Lloret Gaceta. Va publicar contes, proses diverses i estudis de caire general com Dos segles de Marina Catalana (1961) o Vint anys de turisme a la Costa Brava (1970). Va publicar diverses obres, especialment sobre Lloret de Mar, com ara Lloret de Mar. La història marinera, el turisme, l’esperit (Barcelona, Selecta, 1959), la cultura popular, el llenguatge i la sardana.

En el camp de la història de l’art és autor del llibre Josep de Togores. L’obra. L’home. L’època (Barcelona, Aedos, 1970), una àmplia monografia fruit d’un intens contacte personal amb l’artista, i que, malgrat que no inclou notes —però sí que conté una àmplia bibliografia—, és la primera gran aportació bibliogràfica sobre aquell pintor que, partint del món noucentista, va esdevenir un dels valors joves més prometedors al París dels anys vint, i que va passar per una matinera etapa avantguardista abans de tornar a un classicisme convencional. És una obra que dona moltes pistes, no només de l’artista en el qual se centra, sinó del panorama artístic del seu temps. Segons el mateix autor, que considera el biografiat un «inconegut», aquest llibre és «una obra més a prop de les fonts —llibres i periòdics, crítiques d’art, correspondència, entrevistes, pintures, converses, records personals, etc.— que no pas de la imaginació o d’una intuïció arriscada; un treball sense pretensions literàries ni teories estètiques» (prefaci del llibre). Sobre el mateix tema, el mateix any, va publicar articles al diari La Vanguardia de Barcelona. També és autor d’una monografia sobre El ballet clàssic català (Barcelona, Selecta, 1984). Finalment, va obtenir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1996.

Bibliografia sobre Esteve Fàbregas i Barri: Xavier Garcia, Biografia d’Esteve Fàbregas i Barri (Barcelona, Selecta/Catalonia, 1992).


Francesc Fontbona

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors