Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Bernaus, Magda
Barcelona, 30 d'abril de 1969

Àrees de treball: Art gòtic / Arquitectura gòtica

Magda Bernaus Vidal és llicenciada en història de l’art amb Premi Extraordinari de Llicenciatura (1998) i doctora en història de l’art (2016) per la Universitat de Barcelona. Va obtenir una Beca-Colaboración de Iniciación en la Investigación (Ministeri d’Educació i Cultura, 1997-1998) i una Beca Predoctoral per a la Formació de Personal Investigador (CIRIT - Generalitat de Catalunya, 1999), i ha format part de diversos projectes de recerca finançats per organismes i institucions nacionals i internacionals. Actualment participa en els grups de recerca de la Universitat de Barcelona «Magna Ars», que es dedica a l’estudi de la producció artística de la baixa edat mitjana a l’antiga Corona d’Aragó, i «Ligna.cat», que es dedica a l’anàlisi estructural i decorativa de les cobertes de fusta en l’àmbit mediterrani. Com a docent, d’ençà del 1998 ha impartit cursos d’història de l’art en diversos programes universitaris nord-americans a Barcelona —Universitat Estatal de Portland, IES Abroad i Council of International Educational Exchange (CIEE)—, i és també professora associada a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En el camp de la gestió educativa, d’ençà del 2007 dirigeix els programes d’arquitectura i disseny del consorci universitari nord-americà CIEE a Barcelona i, des del 2012, la seu d’aquesta mateixa institució a Barcelona.

Es va doctorar amb una tesi dedicada a les llotges medievals, i gran part de la seva recerca ha girat al voltant de la llotja gòtica de Barcelona. La seva investigació sobre aquest edifici ha donat peu a presentacions en congressos, jornades i seminaris, com també a articles publicats en revistes, obres col·lectives i llibres de divulgació. Destaquen «El teginat gòtic de la Llotja i unes pintures de l’edat bàrbara restaurades al segle xviii» (Quaderns del Museu Episcopal de Vic, Vic, 2013), l’article «…ab senyals reyals, e de la Lotge, e de Muncade…: la capella de la Llotja i els mercaders barcelonesos del segle xv», a l’obra editada per M. Rosa Terés i Tomàs Capitula Facta e Firmata (Barcelona, Universitat de Barcelona / Cossetània, 2009), i la monografia sobre la llotja de Barcelona inclosa en el volum dedicat a l’arquitectura civil de la col·lecció «L’Art Gòtic a Catalunya» (Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, 2003).
  Paral·lelament, s’ha interessat per altres aspectes de l’arquitectura gòtica catalana, com ara les visures, tema sobre el qual ha realitzat presentacions en el simposi internacional Obra Congrua. 600 Aniversario de la consulta de la catedral de Girona (Girona, 2016), en el seminari internacional Visurar l’obra gòtica. Inspeccions i reunions d’arquitectes en època medieval i moderna (Barcelona, 2015) i en el seminari d’història de la construcció Autour de quelques expertises catalanes des xive-xviie s. Gérone, Barcelona et Palma de Majorque (París, 2011); les ordinacions laborals dels mestres de cases de Barcelona, a les quals dedicà un capítol inclòs en el volum editat per Emanuela Garofalo, Le arti del costruire. Corporazioni edili, mestieri e regole nel Mediterraneo aragonese (xv-xvi secolo) (Palerm, Caracol, 2010), i l’arquitectura industrial i comercial a la Barcelona baixmedieval, sobre les quals va signar un article inclòs en la publicació editada per Albert Cubeles i Ramon Grau, El procés urbà i la identitat gòtica de Barcelona (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2003).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Magda Bernaus (Academia.edu)


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors