Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Ricomà Vendrell, F. Xavier
Tarragona, 15 de febrer de 1944 - Tarragona, 21 de març de 1996

Àrees de treball: Art del segle xx / Historiografia / Museografia

Francesc Xavier Ricomà Vendrell fou historiador de l’art, paleògraf i promotor cultural. Va fer el batxillerat a l’Institut de Tarragona. Va ingressar al Seminari Pontifici, on fou ordenat sacerdot l’any 1967. Posteriorment, va estudiar arxivística a la Pontifícia Escola de Paleografia i Diplomàtica del Vaticà. L’any 1969 fou nomenat director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, càrrec que va ocupar fins a l’any 1977, en què va abandonar la carrera eclesiàstica. Dins d’aquest període va aconseguir traslladar l’arxiu a unes dependències modernes i dotar-lo d’un funcionament millor. Fou president de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense del 1970 al 1973. L’any 1976 la Diputació li va encarregar l’organització i la direcció del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT), la qual va exercir fins al final de la seva vida. Fou el creador de l’Arxiu Fotogràfic d’aquest Museu i va tenir un interès especial per a recuperar l’obra dels artistes visuals del territori i de literats tarragonins, com ara Manuel de Montoliu, Josep Yxart i Pin i Soler. Per la feina que va portar a terme en la creació i la consolidació del Museu, el 1976 fou elegit membre corresponent per Tarragona de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Des de l’any 1979 fins al 1996 fou director de l’Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV de la Diputació de Tarragona, el qual va reorganitzar i on, conjuntament amb Salvador Rovira, es va encarregar de l’edició de la Bibliografia Històrica Tarraconense.

Entre els llibres i catàlegs publicats, destaquen Treballs històrics de Mn. Sanç Capdevila i Felip (1883-1932) (1980) i Julio Antonio 1889-1919 (1983). En col·laboració amb Rosa M. Ricomà Vallhonrat, va publicar nombrosos catàlegs, entre els quals destaquen Santiago Costa Vaqué, catàleg de pintura i escultura; Julio Antonio, catàleg d’escultura i dibuix; Josep Sancho i Piqué, catàlegs de dibuix i pintura; Josep Sala; Santiago Costa Vaqué 1896, catàleg de l’obra escultòrica conservada al MAMT; Maria Teresa Ripoll. Escultora (1914-1987), i Ramon Carreté ceramista, en col·laboració amb M. Dolors Giral Quintana.
  És, a més, autor de nombrosos articles d’història local al Butlletí Arqueològic, als Estudis Altafullencs i als Quaderns d’Història Tarraconense.


Antonio Salcedo Miliani

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors