Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Carbonell Basté, Sílvia
Sabadell (Vallès Occidental), 1967

Àrees de treball: Indumentària i arts tèxtils / Modernisme

Sílvia Carbonell Basté és llicenciada en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctorada per la mateixa Universitat amb la tesi El col·leccionisme i l’estudi dels teixits i la indumentària a Catalunya. Segles xviii-xx, màster en disseny tèxtil per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa i postgraduada en museologia per la Universitat de Brno, a la República Txeca. Ha estat professora de l’Escola d’Arts i Oficis de Sabadell, de l’Escola Massana de Barcelona i del Màster d’Interiorisme de la Universitat de Salamanca, entre d’altres. Des de fa uns quants anys organitza i imparteix classes en els cursos de formació especialitzada al Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT), a Terrassa. Des del 2016 és directora i gerent del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, on va entrar com a conservadora el 1993 i, des del 1998, en va ser cap de l’àrea tècnica.

Com a investigadora s’ha especialitzat en la història del tèxtil i de la indumentària, concretament en el tèxtil del període modernista, en el disseny tèxtil català del segle xx, en la documentació de teixits i en el col·leccionisme tèxtil.
  Pel que fa al tèxtil modernista, ha coordinat o ha participat en diverses exposicions, com ara «Les fàbriques i els somnis», «Interior del 1900», «L’eclosió del tèxtil», «Miralls d’Orient», «Josep Palau Oller del Modernisme a l’art déco» i «L’herbari modernista». És coautora del catàleg Les fàbriques i els somnis (Terrassa, CDMT, 2002), «Josep Palau i altres dissenyadors tèxtils», a Josep Palau Oller. Del Modernisme a l’art déco (Terrassa, CDMT, 2003); «Els teixits», a El Modernisme (Barcelona, L’Isard, 2002-2004). També ha publicat els articles «Entre herbaris i mostraris», a L’herbari modernista (Terrassa, CDMT, 2007); «Fabrics and fashion at the turn of the century» i «Textiles and fashion in the 1910s», a Barcelona and modernity. Picasso, Gaudí, Miró, Dalí (New Haven, Cleveland Museum of Art / Yale University Press, 2006), «El modernisme tèxtil», a Els Castells. Uns randers modernistes (Arenys de Mar, Museu d’Arenys de Mar, 2007).
  En l’àmbit del disseny tèxtil industrial català, ha participat en el projecte europeu Eurotex-ID i en el projecte Documentació i difusió del fons industrial tèxtil de Catalunya en l’elaboració d’una base de dades per la seva la seva difusió. Ha publicat, entre d’altres, Marieta. Petit negoci tèxtil (Terrassa, CDMT, 2005); «La recuperació del patrimoni industrial tèxtil. La conservació dels mostraris Sala i Badrinas» (Datatèxtil, Terrassa, 2009), i «Retalls d’història» i «Els mostraris tèxtils. Història, referències i tendències», a Estudi dels fons industrial tèxtil de Catalunya (Terrassa, CDMT i Museu d’Arenys de Mar, 2010) i Jacquards artístichs, teixits singulars a les col·leccions catalanes (Terrassa, CDMT 2017). Ha fet diverses conferències sobre el patrimoni tèxtil al servei de les empreses o el patrimoni tèxtil industrial de Catalunya en línia.
  Els seus estudis sobre el col·leccionisme de teixits s’han publicat a «Els inicis del col·leccionisme tèxtil a Catalunya», a Miralls d’Orient (Terrassa, CDMT, 2004); «Els inicis del col·leccionisme tèxtil a Catalunya» (Datatèxtil, Terrassa, 2009), i «La col·lecció de teixits coptes del CDMT» (Quaderns de Vic, Vic, 2008). Ha fet diverses ponències, com ara «Els col·leccionistes de teixit i d’indumentària» (Amics dels Museus i Caja Madrid Obra Social, Barcelona, 2008).
  Ha participat en congressos i ha donat conferències a Manchester, París, Lió, Winchester, São Paulo, Madrid, així com a Sabadell, Terrassa, Barcelona, Cardedeu, Manresa, Girona i Ripollet.
  A banda de les exposicions esmentades, també ha participat en la coordinació i els catàlegs Mil anys de disseny en punt, Egipte. Entre el sol i la mitja lluna, Marieta. Petit negoci tèxtil i Colors del Mediterrani. Colorants naturals per a un tèxtil sostenible? (projecte PROFIT).
  Des de l’any 1998 dirigeix la revista Datatèxtil, on ha publicat diversos articles: «Guants episcopals amb missatge» (2007), «L’herbari modernista» (2007), «La túnica de Marià Fortuny Madrazo que va pertànyer a Marcel Proust» (2006), «La recuperació de la passamaneria: tres col·leccions, tres èpoques» (2002), «El rescat de les cent donzelles» (2001) i «El modista Josep Trullàs» (2001), entre d’altres. També coordina la col·lecció de monografies sobre conservació preventiva del material tèxtil, i ha participat en el tercer volum, Manipulació, emmagatzematge i transport de material tèxtil (Terrassa, CDMT, 2011).
  Ha treballat en l’estudi de la indumentària de les pintures de la cel·la de Sant Miquel de Pedralbes, atribuïdes a Ferrer i Bassa, i en la història i el vocabulari del tèxtils pel projecte El Born, Barcelona 1700, amb els textos «Sobre el vocabulari tèxtil al tombant del segle xvii» i «Glossari de teixits del tombant del segle xvii», juntament amb Sílvia Saladrigas (documentalista del CDMT). Treballa en el disseny tèxtil industrial català del segle xx a partir dels dissenys originals i els mostraris tèxtils d’empreses catalanes.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors