Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Vergés i Príncep, Gerard
Tortosa (Baix Ebre), 7 de març de 1931 - Tortosa (Baix Ebre), 23 d'abril de 2014

Àrees de treball: Pintura del segle xix

Gerard Vergés i Príncep fou poeta i assagista, bé que professionalment era farmacèutic, especialitat de la qual va fer algunes publicacions científiques, que li van valdre l’ingrés a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. En la seva joventut, fou alumne de dibuix de Ricard Cerveto i deia que les seves arts preferides eren, després de la poesia, la pintura i la música. Fundador de la revista Geminis (1952-1961) i autor de poemaris tan destacats com L’ombra rogenca de la lloba (1981) o d’una famosa versió al català dels sonets de William Shakespeare, ha estat reconegut com una de les figures més destacades de les lletres catalanes.

Era un home d’amplis interessos culturals, amb un acusat sentit de servei al país, i especialment preocupat per la salut intel·lectual de les Terres de l’Ebre. Dins aquest marc cal considerar la publicació del llibre El pintor tortosí Antoni Casanova. 1847-1896 (Tortosa, Geminis, 1983), una monografia molt completa, precisa i documentada, treballada amb el rigor d’un historiador de l’art, que és el millor text existent sobre Casanova Estorach, pintor vuitcentista amb una àmplia difusió internacional al seu temps, amb el qual Vergés va estar familiaritzat des de la infantesa. A l’obra, que incorpora un quadre sinòptic amb la totalitat de participacions de Casanova als Salons de París, Vergés no es deixa endur pel localisme, i lamenta explícitament que Casanova fos «un pintor del realisme postromàntic i que viu ancorat en el passat», però sap veure en ell, malgrat això, que fins i tot quan fracassa aquell pintor tan destre pot fer «una obra literalment fascinant».
  A part d’això, va col·laborar al llibre de Raquel Medina i Àlex Mitrani Francesc Todó. La realitat transfigurada (Tarragona, Diputació de Tarragona; Barcelona, Columna; 2003) i, en altres llibres, el tema artístic també hi és poc o molt present, com ara Tretze biografies imperfectes (Barcelona, Destino, 1986) i Eros i art (Barcelona, Edicions 62, 1991).


Francesc Fontbona

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors