Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Marchi, Maria Barbara
Verona (Itàlia), 9 de maig de 1980

Àrees de treball: Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Art contemporani / Art del segle xix / Art del segle xx / Avantguardes / Catalogació monumental / Crítica d’art / Fotografia / Iconografia / Mercat de l’art / Miniatura i història del llibre / Mobiliari / Noucentisme / Patrimoni / Pintura del segle xvii

Maria Barbara Marchi és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2011), centre on va ser investigadora, docent i membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis GRACMON. La seva tesi doctoral, dirigida per Mercè Vidal, va emmarcar la història del Cercle Artístic de Sant Lluc en el panorama de l’art català des del 1893 fins a l’entrada al segle xxi. Va ser estudiant visitant del programa doctoral de la Universitat de Califòrnia (San Diego, EUA), i va obtenir un postgrau en estètica de l’art contemporani per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Joan Miró (2006) i es va llicenciar a la Universitat de Bolonya (2005).

La seva recerca i docència se centren en l’art europeu entre el final del segle xix i les primeres dècades del segle xx, amb una atenció especial a Catalunya. Entre els seus escrits recents, destaca la col·laboració al volum El Modernisme. Pintura catalana (Enciclopèdia Catalana, 2016), dirigit per Francesc Fontbona, i l’anàlisi de de la relació del bisbe Torras i Bages amb els artistes del Cercle Artístic de Sant Lluc, dins els volums Torras i Bages, Bisbe de Vic (Institut de Ciències Religioses de Vic, 2018) i Torras i Bages, home de l’eternitat (Bisbat de Vic, 2016).
  Va comissariar les exposicions «Artigau: 50 anys de pintura» (2017), «Mestres antics. Del xix al xx, dibuix a Sant Lluc» (2015), «Amb guants. Revistes de la biblioteca del Cercle Artístic Sant Lluc 1893 - 1936» (2013, amb Lluís Utrilla), «1959 Subhasta Cercle Artístic de Sant Lluc. Una acció de la burgesia i dels artistes per preservar un espai de catalanitat» (2011), «Papers d’arquitectes - Arquitectes de Sant Lluc 1893-2007» (2007) i «Entzauberung» (2002, amb el col·lectiu La Stanza Illune).
  Com a gestora cultural, s’ha ocupat de projectes vinculats a les arts plàstiques, l’arquitectura o el cinema per a diferents associacions de Catalunya, Itàlia i els Estats Units. Va ser responsable de la col·lecció d’obres d’art, de la biblioteca i de l’arxiu del Cercle Artístic de Sant Lluc del 2012 al 2016. Del 2015 al 2017 va ser ponent adjunta de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès. Actualment, forma part de l’equip de Walden Serveis de Gestió del Patrimoni Cultural, promotor del Museu Virtual de la Moda de Catalunya.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors