Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Gómez Frechina, José
València, 8 de desembre de 1965

Àrees de treball: Pintura gòtica / Pintura renaixentista / Pintura del segle xvii

José Gómez Frechina és llicenciat en geografia i història per la Universitat de València (1988), on va cursar un màster en història de l’art i cultura visual. El 1996, va obtenir una beca d’investigació al Museu de Belles Arts de València, on ha desenvolupat l’activitat investigadora. Des del 2009 al febrer del 2015 va assumir les responsabilitats de conservador de pintura de la pinacoteca valenciana. Actualment, exerceix de director científic de la Galería Coll &: Cortés de Madrid.

Com a investigador, s’ha centrat principalment en la pintura valenciana, des del gòtic internacional fins al Barroc. Cal destacar els llibres El retablo de San Martín, Santa Úrsula y San Antonio Abad. Museo de Bellas Artes de Valencia. Obras Maestras restauradas del BBVA (Madrid, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, 2004), El retablo de San Miguel Arcángel del Convento de la Puridad de Valencia. Una obra maestra del gótico internacional (València, Generalitat Valenciana, 2006), Los Hernandos (Madrid, Arco Libros, 2010) i Joan de Joanes (Saragossa, Aneto, 2011).
  Va ser membre del comitè científic dels actes de commemoració del vuitè aniversari del naixement del rei Jaume I (València, 2008-2009) i de l’exposició «A la búsqueda del Toisón de Oro. La Europa de los Príncipes. La Europa de las Ciudades» (València, 2007).
  Ha publicat diversos articles d’investigació a catàlegs i revistes especialitzades, entre els quals destaquen «Fuentes icónicas en los Hernandos», a Los Hernandos. Pintores hispanos del entorno de Leonardo (València, Generalitat Valenciana, 1998); «Algunas pautas flamencas en la pintura valenciana del siglo xv», a La clave flamenca en los primitivos valencianos (València, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, 2001); «Ecos italianos en la pintura valenciana de los siglos xv y xvi» i «La estética flamenca en la pintura valenciana: testimonios, influencia y protagonistas», a L’impronta fiorentina e fiamminga a Valencia. Pittura dal xiv al xvi secolo (València, Generalitat Valenciana, 2007); «Protagonistas del Barroco en Valencia: de Francisco Ribalta a Jerónimo Jacinto de Espinosa», a La gloria del Barroco (València, Generalitat Valenciana, 2009-2010); «Nicolás Borrás en el Museo de Bellas Artes de Valencia. Iter historiográfico e identificación de nuevas obras», a Nicolás Borrás (1530-1610). Un pintor valenciano del Renacimiento (València, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, 2010); «Dos cuadros de José Camarón, adquiridos in memoriam de Fernando Benito Doménech», a Homenaje a Fernando Benito Doménech (1949-2011) (València, Museu de Belles Arts de València, 2011), i «In Memoriam. Semblanza científica del profesor Fernando Benito Doménech» (Ars Longa, València, 2013).
  Ha compartit direcció científica i comissariat juntament amb Fernando Benito Doménech en moltes exposicions, com ara «Joan de Joanes. Una nueva visión del artista y su obra» (València, 2000), «Joan de Joanes. Un maestro del Renacimiento» (Madrid, 2000), «La clave flamenca en los primitivos valencianos» (València, 2001), «Pintura europea del Museo de Bellas Artes de Valencia» (València, 2002), «La memoria recobrada. Pintura valenciana recuperada de los siglos xiv-xvi» (València-Salamanca, 2005-2006), «La Col·lecció Orts-Bosch al Museu de Belles Arts de València» (València, 2006), «L’impronta fiorentina e fiamminga a Valencia. Pittura dal xiv al xvi secolo» (Florència, 2007) i «La edad de oro del arte valenciano. Rememoración de un centenario» (València, 2009). També ha estat comissari de l’exposició «Testimonios romanos en colecciones valencianas» (València, 2008). Actualment, prepara una monografia sobre el Maestro de Perea i la revisió i l’estudi dels corpus pictòrics dels Ribalta i Pedro de Orrente.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors