Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Font Gratacós, Llambert
Besalú (Garrotxa), 1896 - Girona, 1980

Àrees de treball: Arquitectura gòtica / Patrimoni / Museografia / Iconografia

Llambert Font Gratacós era eclesiàstic i arxiver de la catedral de Girona i va dedicar la seva activitat principal a la seu gironina, de la qual va ser cabiscol des del 1942. Es va ocupar també del patrimoni artístic de la catedral i del Museu Diocesà, del qual va ser conservador i director. El bisbe Josep Cartañá li va encomanar la renovació de les sales capitulars i la instal·lació museogràfica del tresor de la catedral. En conseqüència, va publicar l’obra més remarcable, Gerona, la catedral y el Museo Diocesano (1952).

Es va formar al Seminari de Girona, d’on va ser també professor de litúrgia i arqueologia. Ordenat sacerdot l’any 1920, durant l’estada a Sant Feliu de Guíxols va ocupar els càrrecs d’arxiver municipal i conservador del museu, i va promoure la restauració de l’ermita de Sant Elm, sobre la qual va publicar una monografia (1929). Durant la dècada de 1930 va promoure projectes relacionats amb el patrimoni ganxó, com ara la fundació del setmanari La Costa Brava (1930-1936), on va publicar nombrosos articles, fruit de les seves recerques i, amb el suport dels Amics de l’Art Vell, va impulsar la restauració de l’església del monestir i, especialment, de la porta Ferrada. En col·laboració amb Enric Bagué i Joan Petit, va publicar El tema eucarístico en el arte de España (1952).
  Comissionat pel bisbe Cartañá, l’any 1939 va participar en l’expedició a París organitzada pel Servicio Militar del Patrimonio Artístico Nacional per tal de recuperar el patrimoni diocesà que havia estat expatriat amb motiu de la Guerra Civil espanyola.

Bibliografia sobre Llambert Font Gratacós: Ernest Zaragoza, Recull de documents i articles d’història guixolenca, vol. iii (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010).


Pere Freixas

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors