Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Artigas Coll, Isabel (Beli)
Sitges (Garraf), 18 de desembre de 1975

Àrees de treball: Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Patrimoni / Gaudinisme / Modernisme / Noucentisme / Pintura del segle xix / Pintura del segle xx

Isabel Artigas Coll, Beli, és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i màster en cultura històrica, comunicació i noves professions pel Departament d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona. Després d’obtenir el diploma d’estudis avançats, està acabant de redactar la tesi doctoral Josep Maria Martino. Un arquitecte noucentista, gràcies a la qual ha estudiat la història de l’arquitectura de Sitges entre principi i mitjan segle xx, i ha documentat arquitectes que van treballar a Sitges com ara Sostres, Alemany, Coderch i Valls.

S’ha dedicat amb preferència a l’estudi de l’art català entre els segles xix i xx, el teatre d’avantguarda i l’arquitectura noucentista i racionalista a Sitges. És autora de diversos estudis, articles i llibres com ara Artur Carbonell. Commemoració dels 25 anys de la seva mort (Sitges, Grup d’Estudis Sitgetans, 1998); Artur Carbonell i Carbonell. Una vida entre dues passions, el teatre i la pintura (Barcelona, Associació d’Investigació i Experimentació Teatral [AIET], 2000); Armand Cardona Torrandell, escenògraf i Ricard Salvat, director teatral (Barcelona, AIET, 2002); «L’arquitectura moderna a Sitges» (La Xermada, Sitges, 2002); Renoir (Barcelona, Susaeta, 2002); Klimt (Barcelona, Susaeta, 2003); «L’Apol·lo de Clarà», a Pau Casals en l’escenari de l’art. La col·lecció Vil·la Casals (Barcelona, Fundació La Caixa, 2003); El Modernismo en España (Barcelona, Susaeta, 2004); «L’estil tradicional en l’escultura», a Francesc Fontbona (dir.), El Modernisme, vol. v (Barcelona, L’Isard, 2004); Mallorca 365 Tage (Colònia, Fackelträger, 2006); Antoni Gaudí, 2 v. (Barcelona, Evergreen, Taschen, 2007); Josep Maria Martino. Arquitecte noucentista (Sitges, Revista la Palla, 2007); Gaudí. Grans genis de l’art a Catalunya (Barcelona, La Vanguardia / Ciro, 2008); Gaudí. Arquitectura viva (Barcelona, Lupita Books, 2009); «El llegat urbanístic, arquitectònic i mobiliari. xvi-xviii», a Història de Sitges. Edat moderna, vol. iii (Sitges, Ajuntament de Sitges, 2009); articles sobre Josep Maria Martino, Pere Jou i Terramar, per al Diccionari Miquel Utrillo, dirigit per Vinyet Panyella, comissària de l’Any Utrillo (Sitges, Ajuntament de Sitges, 2009); Klimt (Madrid, Tikal, 2010); Modernisme. Modernism in Barcelona (Colònia, Frechmann Kolón, 2011), i articles sobre diferents edificis per al llibre Joies del Modernisme, dirigit per Francesc Fontbona (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2011) i Sitges (Madrid, Temporae, 2014).
  Ha comissariat exposicions i ha realitzat els catàlegs de diverses mostres, com ara «Impermanències. Artur Duch» (Ajuntament de Sitges, agost 2012); «Por Soleà. Andalusia vista per Tony Keeler» (Biblioteca Santiago Rusiñol, Sitges, setembre 2012); «Els germans Albors al Miramar» (Ajuntament de Sitges, juny 2013); «Serrano. 1912-1982. El pintor dels silencis» (Ajuntament de Sitges, agost 2013), i «Viatges d’anada i tornada. De Sitges a Cuba», dins de la Setmana Sitges-Amèrica (Joventuts Musicals de Sitges, Estudi Vidal de Sitges, abril 2014).
  L’any 2011 va impulsar la plataforma de lluita per la conservació del patrimoni SOS Sitges, amb l’objectiu de denunciar, aturar i revisar les obres de reforma que s’estaven realitzant en els edificis del Cau Ferrat i Maricel de Sitges. Juntament amb la plataforma, també va crear una pàgina web en la qual va publicar diversos articles sobre la història dels edificis esmentats.
  Des de l’any 2007 té el blog personal Criticart, en el qual publica estudis i articles, més de quatre-cents quaranta documents penjats a la xarxa que tracten temes tan variats com la història de la Casa Terradas de Barcelona, la urbanització del passeig de Sitges, l’origen de les escultures que decoren la cereria Subirà de Barcelona, el descobriment d’un quadre de Santiago Rusiñol de la vil·la d’Este o l’atribució d’un quadre de Graner a Ramon Casas.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Criticart (blog)


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors