Tot i això, no es pot parlar d’Alfons Roig sense recordar que l’art va ser la seva gran passió, la que el va fer viatjar, relacionar-se amb artistes i crítics de tot Europa i escriure sobre art. Entre els llibres que va escriure, cal recordar El arte de hoy y la Iglesia (1954), La pintura religiosa de Georges Rouault (1959) o Diálogo de la Iglesia con el mundo moderno de la arquitectura (1964), i entre els articles, els dedicats a Juli González (1960), Ángel Ferrant (1961) o Picasso (1962). Una activitat que sempre va fer amb el propòsit d’introduir una alenada de frescor en el gris panorama cultural de la postguerra i d’apropar a les noves generacions allò que tant l’havia colpit. De fet, els seus alumnes, els de l’Escola de Belles Arts i també els del Seminari, el recorden com la persona que els va descobrir la modernitat i els va ensenyar a mirar i a entendre l’espiritualitat de l’art, alhora que li reconeixen que va ser el primer que els va parlar amb llibertat de la cultura i dels artistes i escriptors proscrits pel franquisme.
Una altra cosa amb la qual coincideixen tots els que van conèixer l’erudit Roig és amb la seva bonhomia i generositat, només així es pot entendre la petjada que va deixar entre els seus alumnes i coetanis (per això el 1981 la Diputació de València va decidir instituir el Premi Alfons Roig d’Arts Plàstiques, que es concedeix anualment), i el gest que va tenir el 1985 quan va donar a la Diputació de València la seva important biblioteca, avui conservada al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, formada per més de sis mil volums sobre filosofia, litúrgia i teologia, però també literatura, assaig i, sobretot, art: monografies, catàlegs d’exposicions, revistes, opuscles, etc., i una representativa col·lecció d’obres d’art, que li havien regalat els seus amics i artistes com ara Kandinsky, Vasarely, Sempere, Juli González, Picasso o Millares, entre d’altres.
Al llarg de la seva trajectòria va rebre nombrosos guardons, com la condecoració que li va concedir el Govern francès el 1985 d’Oficial de les Palmes Acadèmiques; encara que, sens dubte, el que més el satisfeia era el de fill adoptiu de Llutxent, on va viure des del 1969 fins que va morir el 1987, a l’ermita que va heretar el 1957 i que ell va llegar a la Diputació de València. |