Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Alsina Galofré, Esther
Vilanova i la Geltrú (Garraf), 26 de novembre de 1984

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Col·leccionisme d’art

Esther Alsina Galofré és doctora en història de l’art —cum laude, Menció Internacional— per la Universitat de Barcelona (2015), amb una tesi sobre la Societat Artística i Literària de Catalunya (1897-1935), que va obtenir el Premi Josep Pijoan d’Història de les Arts de l’Institut d’Estudis Catalans. És llicenciada en belles arts per la Universitat de Barcelona (2007) i màster en gestió del patrimoni cultural de la Facultat de Geografia i Història (Universitat de Barcelona, 2009).
  Per la seva formació artística, ha rebut diversos encàrrecs com a il·lustradora i dissenyadora gràfica, i ha col·laborat en publicacions il·lustrades, publicacions periòdiques i exposicions. També va ser premiada per alguns dels seus treballs gràfics.
  Pel que fa a la historiografia, ha desenvolupat l’estudi i la identificació del fons xilogràfic dels impressors catalans Jolis-Pla (s. xvii-xviii), conservat a la Biblioteca de Catalunya; i ha realitzat tasques de conservació i documentació del fons patrimonial de la Universitat de Barcelona. La seva activitat en el marc del Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Belles Arts (2008-2009) li ha permès participar activament en l’organització de diverses exposicions a l’entorn de la col·lecció d’art de la Universitat. Igualment, ha realitzat la interpretació i la documentació de la col·lecció «Llegat 1956» a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer com a tècnica de la Diputació de Barcelona (2009-2010). Ha comissariat —juntament amb el senyor Oriol Pi de Cabanyes— «La captura de l’instant» (Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú) i «L'entorn perpetuat» (Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, Masia d’en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú, 2018), amb motiu de l’homenatge a l’artista.
Des del 2011 forma part del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, primerament gràcies a una beca de formació de personal investigador concedida pel Ministeri d’Economia i, des del 2015, com a professora associada. Ha realitzat estades a l’Institut Nacional d’Història de l’Art de París i al Centre Paul Mellon de Londres.

Com a investigadora, la seva recerca se centra en l’art català del final del segle xix i de la primera meitat del segle xx. És autora de les obres següents: l’opuscle El col·leccionisme com agent professionalitzador i vector de dinamisme sociocultural (Barcelona, Oriol Vaz, 2008); l’article «Marià Fortuny i Marsal. L’orientalisme i Josep Tapiró. La pintura burgesa» per al portal Culturcat (Barcelona, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, 2009); diversos estudis al voltant de la col·lecció «Llegat 1956», com ara «“Llegat 1956”: petites finestres per a un gran segle d’art» (Revista de Catalunya, Barcelona, 2009), «La col·lecció de pintura “Llegat 1956”: passejar per l’art català de tombants de segle, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer» (Quaderns de Patrimoni del Garraf, Vilanova i la Geltrú, 2010), i «Una gran època artística rau en una col·lecció: el “Llegat 1956”» (Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú, 2010); el text «Conèixer Josep Gudiol des de la veu dels seus deixebles» (e-art Documents, Barcelona, 2010), i l’article «La pintura mural de Dionís Baixeras. 1862-1943» (Goya. Revista de Arte, Madrid, 2014), entre d’altres.
  És coautora del capítol «El Pla de l’Estany» de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona, juntament amb Maria de Lluc Serra i Jordi Gimferrer (Girona, Diputació de Girona, 2010); autora del capítol «Museu Víctor Balaguer» a Joies del Modernisme català (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2011). Igualment, és autora de L’aflorament de societats i grups artístics. Vers el foment de les belles arts a la Barcelona de tombants de segle (1846-1923) (Premi de la Societat Catalana d’Estudis Històrics 2012) i, amb la doctora Immaculada Socias, és coautora d’El fons documental d’Antoni Ollé Pinell a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (El Vendrell, Arxiu Comarcal del Baix Penedès, 2015), així com editora del llibre Alexandre de Cabanyes (1877-1972). L’últim modernista (Barcelona, Viena, 2018). Des del 2011, juntament amb Enric Orriols, està elaborant la biografia i el catàleg raonat de l’obra de Dionís Baixeras (1862-1943) i un estudi al voltant del fons personal del gravador i pintor Antoni Ollé Pinell.
  Ha realitzat conferències i ha participat en simposis en el si d’un projecte d’R+D de la Universitat de Barcelona.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors