Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Barón Borràs, Esther
Barcelona, 1965

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Noucentisme / Conservació i restauració / Col·leccionisme d’art

Esther Barón Borràs és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i diplomada en conservació i restauració de pintura per l’Institut Superior de Conservació i Restauració de Roma. Ha cursat el Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art (2012-2013). És investigadora freelance en història de l’art i s’ha dedicat també a la conservació i la restauració de pintura així com a tasques relacionades amb el món de l’antiquariat.
  Ha exercit docència en l’ensenyament secundari. Ha treballat com a documentalista per a la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ha realitzat l’inventari del patrimoni arquitectònic del municipi del Prat de Llobregat (1990-1992). Ha realitzat recerques documentals per a museus, artistes, galeristes i col·leccionistes privats. Ha realitzat inventaris de col·leccions, incloent-hi diverses especialitats per assegurances, per successió i per venda per a diverses institucions i col·leccions particulars.
  Ha estat becària de la Diputació de Barcelona per a la documentació i catalogació de les col·leccions del Museu Maricel de Sitges (1991). Ha treballat en el catàleg d’escultura i pintura medievals del fons del Museu Frederic Marès de Barcelona (1991). Ha col·laborat en la catalogació fotogràfica i informatitzada de les pintures espanyoles reproduïdes a les publicacions periòdiques il·lustrades de finals del segle xix per a l’Institut Amatller d’Art Hispànic de Barcelona. Ha realitzat tasques de conservació i documentació del fons patrimonial d’art català des de finals del segle xix fins a la dècada de 1930 de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú (1992).
  Ha treballat en la correcció i la supervisió de textos per l’Enciclopedia dell'arte de l’Editorial Mondadori, i en la redacció del capítol dedicat a l’art de la segona meitat del segle xix al Diccionario enciclopédico de Plaza y Janés (1994).

Com a investigadora, s’ha especialitzat en l’art de finals del segle xix i de la primera meitat del segle xx i més concretament en les relacions artístiques entre Catalunya i França, amb un interès especial en la Catalunya del Nord i la presència dels artistes catalans a París. És autora de diversos articles en aquesta línia de recerca, com ara «Claudi Castelucho i Diana. Un pintor del color, un artista per redescobrir», per a la revista de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (Barcelona, 2002), i «El pintor Ramon Pichot Gironès i el despertar de l’art nou pel jove Picasso» (2009), «Raoul Dufy i Catalunya» (2010) i «Gustau Violet, un escultor català de França (I) i (II)» (2011) per a la Revista de Catalunya. Ha publicat articles a la revista Aseguradores (1997) i a la revista digital e-art Documents (2011 i 2012). Ha publicat, juntament amb Enriqueta de Fez, Descobrir el Prat de Llobregat (Barcelona, Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 1992). És coautora del Catàleg d’escultura i pintura medievals. Fons del Museu Frederic Marès / 1 (Barcelona, 1991).
  Ha donat conferències al Col·legi de Mediadors d’Assegurances Titulats de Barcelona i a l’Escola d’Antiquaris de Barcelona. Ha col·laborat com a crítica d’art a la revista Belart (Madrid). Forma part del grup de recerca «Tresors, marxants i col·leccions. El diàleg artístic entre Catalunya i Amèrica (1850-1950)» del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, a través del qual ha participat en diversos seminaris internacionals amb les ponències «Una exposición de pintura española en la Royal Academy of Arts de Londres» a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid (2011) i «Luces y sombras del arte español en la Exposición Universal de París de 1900» (jornades L’art hispànic a les exposicions internacionals, Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona, 2012). Treballa temes relacionats amb el col·leccionisme d’art, les exposicions d’artistes catalans a París i les pintores nord-americanes sota el mestratge de Claudi Castelucho a l’Académie de la Grande Chaumière de París.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors