Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Llorens Serra, Tomàs
Almassora (Alt Millars), 4 d'octubre de 1936 - Dénia (Marina Alta), 10 de juny de 2021

Àrees de treball: Art contemporani

Tomàs Llorens Serra és llicenciat en dret (Universitat Complutense de Madrid) i en filosofia i lletres (Universitat de València).

Les seves primeres publicacions daten de la dècada de 1960. Consisteixen en articles de teoria i crítica d’art publicats en diferents revistes, com ara la valenciana Suma y Sigue del Arte Contemporáneo, la catalana Serra d’Or o la madrilenya Artes. Durant aquells anys va estar molt lligat a l’activitat d’alguns artistes valencians de la seva generació, especialment l’escultor Andreu Alfaro i els pintors Rafael Solbes i Manolo Valdés, integrants de l’Equip Crònica. Poc després va iniciar una segona línia temàtica dedicada a la història i la teoria de l’arquitectura del segle xx. Va dirigir el Simposi de Castelldefels i en va editar les actes, publicades sota el títol de Arquitectura, historia y teoria de los signos (Barcelona, 1972). Entre els anys 1969 i 1972 va ser el primer professor d’estètica de l’Escola d’Arquitectura de València, i va continuar aquesta activitat docent a l’Escola d’Arquitectura de Portsmouth (Regne Unit) fins al 1983. Des d’Anglaterra va continuar escrivint sobre l’art espanyol, i va ser comissari, juntament amb Valeriano Bozal, de l’exposició «Spagna. Avanguarda artistica e realtà sociale», organitzada per la Biennal de Venècia l’any 1976. Va tornar a València el 1983 com a director general de patrimoni artístic de la Generalitat Valenciana, amb l’encàrrec de fer un nou museu d’art modern. El projecte va prendre forma el 1985 amb la creació de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). El 1988 va ser nomenat director del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, i el 1991 va passar a dirigir el Museu Thyssen-Bornemisza, també a Madrid, ocupació de la qual es va jubilar l’any 2005.
  La seva obra escrita consisteix principalment en articles i assajos publicats a diferents revistes, catàlegs d’exposicions o publicacions col·lectives, i té com a eix vertebrador l’art i l’arquitectura del segle xx. El 2007 va aparèixer el primer volum del seu Catàleg general raonat de les pintures, escultures i dibuixos de Julio González (València, IVAM, i Madrid, Fundación Azcona), obra programada en sis volums, dels quals se n’han publicat tres fins ara. 


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors