Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Gil Salinas, Rafael
Requena (Plana d’Utiel), 23 de setembre de 1961

Àrees de treball: Art del segle xix / Pintura del segle xix / Escultura del segle xix / Pintura del segle xx / Museografia / Col·leccionisme d’art

Rafael Gil Salinas és doctor en història de l’art per la Universitat de València i és catedràtic d’història de l’art per la Universitat de València des del 2012. Ha exercit docència a la Facultat de Geografia i Història (Universitat de València), a la Facultat d’Humanitats (Universitat Jaume I de Castelló de la Plana), a la Universitat de la Sorbona (París IV, França), a l’Institut d’Història de l’Art (Universitat Heidelberg, Alemanya), a la Universitat dels Estudis (Gènova, Itàlia), a la Universitat de Nàpols, (Nàpols, Itàlia), a la Facultat de Lletres (Universitat Autònoma de l’Estat de Morelos, Cuernavaca, Mèxic), a l’Institut Superior d’Art (l’Havana, Cuba), a l’Institut Lope de Vega (Nador, Marroc), a la Fira del Llibre (Buenos Aires, Argentina), al Col·legi de Mèxic (Mèxic) i a l’Instituto Cervantes de Rio de Janeiro (Brasil).
  Entre els càrrecs que ha exercit, cal destacar el de degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (1996-2002), director de la Universitat d’Estiu de Gandia (2002) i vicerector de cultura de la Universitat de València (2002-2010).
  En el marc de l’Espai Europeu de Recerca ha representat entre els anys 1998 i 2010 de la Universitat de València al programa europeu CLIOHnet Creating Links and Innovative Overviews to Enhance Historical Perspective in European Culture. Des del 2010 és membre de la Comissió Europea d’Experts per a l’avaluació de programes culturals europeus (Culture Programme 2007-2013) de l’Agència Executiva d’Educació, Audiovisual i Cultura de Brussel·les, i en va ser renovat el 2013 en el marc de la gestió de programes de la Unió Europea (2014-2020). A més, des del 2012 és membre de l’equip «Costa Blanca Algérie - José Sala Sendra» guanyador del concurs internacional per a l’estudi museogràfic, museològic i escenogràfic per tal de convertir les antigues Galeries Algerianes en el Museu Nacional d’Art Modern i Contemporani d’Alger (MAMA), a Algèria.

És autor de diversos llibres sobre Francisco de Goya, Asensi Julià, col·leccionisme privat a València, la col·lecció de l’Ateneu Mercantil de València, l’escultura pública a València, el patrimoni artístic de l’interior valencià i el Museu del Tèxtil Valencià, entre d’altres. A més, és autor de més de cinquanta articles publicats en revistes nacionals i internacionals.
  Així mateix, ha comissariat les exposicions «El món de Goya i López en el Museu Sant Pius V» (Museu de Sant Pius V, València, 1992), «L’Ateneu Mercantil i l’Exposició Valenciana de 1909. L’espectacle de la modernitat o la modernitat com a espectacle» (Ateneu Mercantil, València, 2009), «Cartografies de la creativitat. 100 % valencians» (Centre del Carme, València, 2010), «Màscares. La col·lecció de l’Institut d’Història de Nicaragua i Centreamèrica» (Ateneu Mercantil, València, 2011), «Gegant per la pròpia naturalesa» (Institut Valencià d’Art Modern, València, 2011) i «Memòria de la Modernitat. La col·lecció patrimonial de la Diputació de València» (2017).
  Ha realitzat diverses estades de recerca a Londres (Galeria Tate, Biblioteca Britànica i Institut d’Art de Courtauld), a Oxford (Departament d’Història de l’Art de la Universitat d’Oxford), a Nova York (The Hispanic Society of America), a Roma (Academia de España en Roma), a París (Biblioteca Nacional de França), a Charlottesville (Universitat de Virginia) i a Rio de Janeiro (Universitat i Instituto Cervantes).
  Finalment, cal assenyalar que ha estat vicepresident executiu de la Fundació General de la Universitat de València (2002-2010), membre de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (2002-2010), membre del jurat del Premi Saló de Tardor de l’Ateneu Mercantil, membre del jurat del Premi Ciutat d’Algemesí, patró de l’Institut Municipal de Cultura de Burjassot (2002-2010), membre de l’Institut Municipal de Cultura de Requena i membre del Patronat de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Promoció de les Arts Contemporànies (2002-2010). Ha dirigit la revista Saitabi de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (1996-2002). Des del 2000 és director de la col·lecció «La València del segle xix» del Servei de Publicacions de l’Ajuntament de València. Del 2002 al 2010 ha estat responsable de Publicacions de la Universitat de València (PUV).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors