Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Gasol Almendros, Josep Maria
Manresa (Bages), 1924 - Manresa (Bages), 2 de juliol de 2018

Àrees de treball: Art gòtic / Art barroc / Iconografia

Josep Maria Gasol Almendros és eclesiàstic, historiador i arxiver. Va estudiar al Seminari de Vic, on va ser deixeble i col·laborador de mossèn Eduard Junyent al Museu i Arxiu Episcopals de la capital osonenca. Va ser ordenat sacerdot el 1948 i va cursar els seus estudis superiors a Roma (Institut Pontifici d’Arqueologia Cristiana), on es va llicenciar en teologia i posteriorment es va doctorar en arqueologia cristiana, i on també es va diplomar en arxivística, biblioteconomia, bibliologia i museologia. El 1961 fou nomenat canonge arxiver i conservador del Museu Històric de la Seu de Manresa. Va ser director de l’Arxiu Històric de la Ciutat (1960-1989) i sotsdirector (director en la pràctica) del Museu Comarcal de Manresa (1976-1989). D’ençà del 1960 ha estat cronista de la ciutat.

L’extensa producció de Josep M. Gasol (recollida fins al 1989 en motiu de la seva jubilació com a arxiver) és el resultat tant dels càrrecs que ha exercit com del seu coneixement de la història i dels fons documentals manresans, i s’ha traduït en estudis de tipus acadèmic en revistes com ara Rivista di Archeologia Cristiana, Analecta Sacra Tarraconensia, Anales y Boletín de los Museos de Arte de Barcelona, Revista de Catalunya, Boletín de la Sociedad Arqueológica Tarraconense i Ausa; en aportacions a reunions científiques, com ara el Congrés Internacional d’Arqueologia Cristiana i el Congrés d’Història de la Corona d’Aragó), i en obres col·lectives, com ara Gran geografia comarcal de Catalunya, Catalunya romànica i L’art gòtic a Catalunya. Són abundantíssims els seus escrits de caire divulgatiu, àgilment escrits, rigorosos i farcits d’inesgotables dades i referències, en forma d’articles a la premsa i a revistes d’àmbit local i comarcal.
  Pel que fa a la historiografia artística, inicialment va publicar articles sobre temes iconogràfics religiosos, sovint hagiogràfics i relacionats amb sants significatius a Manresa, com ara Fructuós o Ignasi. Posteriorment es va centrar en la història i el patrimoni manresans, especialment de la col·legiata de Santa Maria, sobre la qual ha escrit la que encara és una obra de referència, La Seu de Manresa. Monografia històrica i guia descriptiva (Manresa, Caixa d’Estalvis de Manresa, 1978). És també autor d’articles sobre l’art del Barroc, com ara el dedicat a l’escultor manresà Josep Sunyer (1948) i el que amb el títol «L’escola barroca manresana» (1986) adjudicava aquest apel·latiu a la notable producció dels tallers familiars d’escultors dels segles xvii i xviii a la ciutat i a la seva comarca.
  És o ha estat membre de totes les entitats relacionades amb la història i l’art de Manresa i la seva comarca, en algunes de les quals ha intervingut en la fundació o n’ha estat president, com ara el Centre d’Estudis del Bages. Igualment, ha estat vocal de nombrosos consells i juntes d’entitats científiques i culturals o d’organismes de gestió patrimonial en l’àmbit nacional, com ara la Junta de Museus de Barcelona i el Consell del Patrimoni Cultural de Catalunya, i delegat local en organismes com la Direcció General de Belles Arts (1974-1977). És acadèmic corresponent per Manresa a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Bibliografia sobre Josep Maria Gasol Almendros: Concepció Llorens i Roser Masip, «Josep M. Gasol. Bibliografia 1934-1989» (Quaderns del Centre d’Estudis del Bages, Manresa, núm. 3, 1990) i Josep M. Gasol, Memòries d’un escolà de la Guia. Petita història d’un quart de segle: 1924-1948 (Manresa, Centre d’Estudis del Bages, 1998).


Anna Orriols Alsina

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors