Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Soler Àvila, Xavier
Barcelona, 5 de maig de 1967

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Escultura del segle xix / Escultura del segle xx / Gravat / Dibuix / Modernisme / Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Art Contemporani / Arts decoratives / Arts gràfiques / Col·leccionisme d'art / Exlibrisme / Literatura artística

Xavier Soler Àvila és llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona l’any 1998. Treballa a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya des del 1990, on s’ha especialitzat en diversos materials gràfics com ara estampes, gravat popular (romanços, auques i goigs), dibuixos i en Ephemera, així com catàlegs d’editors i d'exposicions i subhastes d’art. Ha participat, entre altres projectes, en l’elaboració del Catàleg del Museu del Llibre Frederic Marès (Barcelona, Biblioteca de Catalunya, 1994).

És autor de la monografia «L’escultor Josep Maria Barnadas i Mestres (1867-1939)» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2002), i de l’article «L’obra escultórica de Josep M. Barnadas a Granollers» per a Lauro (Revista del Museu de Granollers, Granollers, 2005), on aprofundeix en aspectes de la primera.
  Va participar amb els capítols «La Colla del Safrà i les seves derivacions» i «El gravat popular» a la guardonada obra col·lectiva, dirigida pel doctor Francesc Fontbona, El Modernisme (Barcelona, L’Isard, 2002-2004).
  És coautor del llibre El dibuix a Catalunya. 100 dibuixants que cal conèixer (Barcelona, Associació Conèixer Catalunya [ACCAT] i Pòrtic, 2004), amb els capítols sobre els dibuixants Jaume Pahissa, Pau Roig, Antoni Caba, Francesc Domingo i Ricard Canals. Tanmateix, participà en la selecció d’obres per a l’exposició itinerant homònima, i fou membre de la Comissió Executiva de l’ACCAT per a la creació de l’Espai Permanent del Dibuix Català.
  Entre el 2005 i el 2006 participà en el Diccionario biográfico español (Madrid, Real Academia de la Historia, 2009-2012) amb les biografies dels artistes Josep Maria Barnadas, Antoni Caba, Simó Gómez, Francesc Masriera, Josep Masriera, Francesc Miralles, Jaume Pahissa, Ramon Pichot, Andreu Solà i Estanislau Torrents.
  També és l’autor de l’estudi «La figura elegant i la figura realista» (Antoni Caba, Simó Gómez, Francesc Masriera, Francesc Miralles, Francesc Torrents d’Amat) que es troba dins l’obra Artistes catalans. Pintors. Romanticisme i Realisme al segle xix (Barcelona, Nova Catalunya, 2008).
  Ha participat com a comunicant al X Congrés de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Dilemes de la fi de segle, 1874-1901 (27-30 de novembre de 2007), amb el treball «Els pintors postmodernistes i la Barcelona de final del segle xix», el resum del qual fou publicat a la revista Barcelona Quaderns d’Història (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Barcelona, 2010), i el text íntegre al web de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
  Ha col·laborat també en el catàleg de l'exposició Realisme(s). L’empremta de Courbet (Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, 2011), arran dels seus treballs sobre el pintor barceloní Simó Gómez Polo.
  És l'autor i director del blog Observador de les Arts des de l'any 2016 i una firma habitual al Blog de la Biblioteca de Catalunya des de l’any 2019, on ha publicat diversos articles sobre els fons de la Unitat Gràfica, com per exemple els ephemera d’Alexandre de Riquer, de Josep Triadó i d’Ismael Smith, sobre la suite gràfica «Estampas Taurinas» de Maria Josepa Colom, les col·leccions de menús de restaurants dels segles xix i xx o a l'entorn del xilògraf i tipògraf Louis Jou.
  Des de l'any 2018 és col·laborador habitual de l'Associació Catalana d'Exlibristes (ACE), per a la qual ha publicat diversos articles sobre gravat i exlibrisme d'artistes com la mateixa Maria Josepa Colom, Joan Estiarte, Riquer, Triadó, Smith, etc., per a la revista EX-LIBRIS, així com el llibre, junt amb Joan Bauçà i Barceló, Aproximació a l'exlibrisme balear: segles xiv-xxi (2024).
  A partir de la donació de Miquel Espot a la Biblioteca de Catalunya (2018) de bona part del llegat estampat i dibuixat de Maria Josepa Colom, ha treballat sobre la vida i obra d'aquesta artista i professora de gravat i ha publicat per a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi (RACBASJ) el treball Aproximació a l’obra gravada de M. J. Colom: de la postguerra a la postmodernitat (2023).
  També és col·laborador de la Fundació Rafael Benet, per a la qual ha publicat diversos articles dins els seus Quaderns, un d'ells sobre l'exposició sobre el crític d'art i pintor arran de la donació de la correspondència rebuda per Benet al llarg de la seva vida i donada pels seus hereus el 2018 a la Biblioteca de Catalunya (2021), així com un altre sobre la correspondència entre el ceramista Josep Llorens Artigas i Rafael Benet (2023) pertanyent a aquest fons.
  Autor, juntament amb Roser Insenser i Brufau, del treball Frederic Travé i Alfonso: un col·leccionista divers. La literatura artística dins la seva Biblioteca Mitològica (2024) publicat pel Museu Nacional d’Art de Catalunya arran de la IV Jornada Col·leccionistes que han fet museus (2023), així com de diverses entrades per al Diccionari d'Artistes Catalans, Valencians i Balears (IEC/MNAC) com les de l'escultor Josep M. Barnadas, M. J. Colom, Antoni Caba, Simó Gómez, Estanislau Torrents, Francesc Miralles o Pau Roig, entre d'altres.
  Ha comissariat diverses exposicions a la Biblioteca de Catalunya: «Rafael Benet: el pinzell, la ploma, l'home» (2021), «M. J. Colom: una lliçó de gravat, una lliçó d'art» (2022) i «L'Abstracció a Catalunya: de Dau al Set als Salons de Maig» (2022), aquesta darrera en col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera amb motiu de l'exposició «Els camins de l'abstracció, 1957-1978» (2022-2023).
  Des del 2024 realitza els estudis de doctorat a la Universitat de Barcelona sobre l'escultor Josep M. Barnadas, havent publicat per a la RACBASJ un nou article que posa a la llum nova documentació de l’artista (2022), així com un de divulgació sobre la seva figura per a la revista CoupDeFouet (2024).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors