Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Sala Tubert, Lluïsa
Barcelona, 11 de novembre de 1963

Àrees de treball: Modernisme / Art contemporani / Avantguardes / Museografia

Lluïsa Sala Tubert és llicenciada en història de l’art i màster en museologia i gestió del patrimoni per la Universitat de Barcelona. El 1993 es va incorporar a la Biblioteca de Catalunya, institució en la qual inicià la seva trajectòria com a historiadora de l’art. Posteriorment ha desenvolupat la seva tasca laboral com a gestora cultural al Departament de Cultura i al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

Com a investigadora, ha centrat els seus estudis en els corrents artístics del final del segle xix i el començament del xx, el Modernisme i les primeres avantguardes, així com en l’activitat artística de la República i la Guerra Civil, a més de la gestió patrimonial en temps de postguerra. En la vessant laboral, ha incidit en l’àmbit de la creació contemporània.
  És autora del catàleg del fons d’art contemporani de l’Institut d’Estudis Catalans (2001) i és coautora de les obres El Modernisme (Barcelona, L’Isard, 2002), Cent dibuixants catalans que cal conèixer (Barcelona, Associació Conèixer Catalunya, 2004), Manolo Hugué —Cronologia— (Segòvia, Museo Esteban Vicente, 2006) i Història de la Junta de Museus 1907-2007 (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008). Ha publicat articles en els catàlegs de diverses exposicions: «David Santsalvador, dibuixant» (1997), «Els 4 Gats» (2004), «Carles Mani. Un modernista al marge» (2007), i ha comissariat l’exposició «Paisatges del sud» (Caixa de Tarragona, 2008). Cal destacar la seva participació en el Congrés Barcelona 1938. Capital de tres governs i en el seminari La política cultural a Barcelona en el primer franquisme (Barcelona, Fundació Carles Pi i Sunyer, 2009 i 2010).
  Ha col·laborat en publicacions periòdiques especialitzades, com ara Revista de Catalunya —on estudià l’activitat d’exposicions d’art de la Barcelona de la Guerra Civil—, Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi —on aprofundí en el coneixement del pintor Joan Roig Soler a partir del seu quadern de butxaca (2001)—, Goya. Revista de Arte —on va donar a conèixer la figura de la pintora i gravadora de les primeres avantguardes de París, Rosa Riera (2005)— i Descubrir el Arte, així com en publicacions de caràcter més divulgatiu, com ara Avui i Bonart, entre d’altres. Des de l’any 2005 forma part de l’Associació Catalana de Crítics d’Art.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors