Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Avellí Casademont, Teresa
Palafrugell (Baix Empordà), 20 de setembre de 1977

Àrees de treball: Art barroc / Escultura barroca / Pintura del segle xvii

Teresa Avellí Casademont és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Girona. L’any 1993 va obtenir el diploma d’estudis avançats per la Universitat de Girona amb el treball d’investigació El catàleg d’obra de Josep Sunyer i Raurell. L’obra conservada a la Catalunya Nord (circa 1690-1718). Té en curs la tesi doctoral El taller d’escultura de Josep Sunyer i Raurell (ca. 1673-1751), inscrita a la Universitat de Girona. Exerceix de professora de secundària, per bé que des de l’any 2007 i fins a l’any 2012 ha compaginat aquesta feina amb la tasca docent, com a professora associada a la Universitat de Girona, impartint assignatures d’història de l’art d’època moderna.

Com a investigadora, s’ha especialitzat en temes d’escultura i pintura catalana de l’època del Barroc. És autora d’articles on s’estudien les trajectòries professionals dels escultors catalans Josep Sunyer i Raurell, Jacint Morató Soler i Joan Torras, com ara «Els retaules del taller dels Sunyer a l’església de Sant Martí de Joc» (Locus Amoenus, Bellaterra, 1996); «À travers l’art des retables roussillonnais vers 1700. Quelques exemples» (Domitia. Revue du Centre de Recherches Historiques sur les Sociétés Méditerranéennes, França, 2005); «Noves aportacions al catàleg d’obra de Jacint Morató Soler. El retaule major de Sant Lluc de Girona» (Locus Amoenus, Bellaterra, 2006); «Joan Torras i els retaulers i dauradors actius al bisbat de Girona durant la primera meitat del segle xvii» (Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, Girona, 2009). Ha publicat en col·laboració amb Francesc Miralpeix i Vilamala el capítol «El patrimoni artístic de Sant Joan de les Abadesses a l’època moderna», en el llibre col·lectiu El monestir de Sant Joan de les Abadesses (Sant Joan de les Abadesses, Junta del Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Consorci Ripollès de Desenvolupament, 2012).
  Ha participat en l’elaboració dels catàlegs de les col·leccions de pintura, escultura i béns mobles d’època moderna del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, 2004. En l’elaboració del catàleg col·lectiu de l’exposició «Llums del Barroc» celebrada a la Fontana d’Or de Girona l’any 2004. En l’elaboració del catàleg col·lectiu de l’exposició «Pedralbes. Els tresors del monestir», celebrada al monestir de Pedralbes l’any 2005. Ha participat en l’estudi i la catalogació del fons de pintura i escultura d’època moderna del Museu Comarcal de Mataró (pendent de publicació). Finalment ha participat en la redacció del catàleg de l’exposició «Alba daurada», celebrada al Museu d’Art de Girona l’any 2006 i comissariada pel doctor Joan Bosch Ballbona. En aquesta publicació ha escrit un capítol íntegre dedicat a la producció retaulística de la Catalunya del Nord.
  Ha participat en congressos o ha donat conferències a Perpinyà, Illa, Prada, Barcelona, Girona i Valls. Algunes d’aquestes intervencions s’han publicat, com ara «L’antic retaule de Santa Maria del Pi de Barcelona (1730-1736). Noves aportacions documentals», a B. Bassegoda, J. Garriga, J. París (ed.), L’època del Barroc i els Bonifàs. Actes de les Jornades d’Història de l’Art a Catalunya, Valls, 1, 2 i 3 de juny de 2006 (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2007), i el capítol «Un parcours des retables vers 1700. Quelques exemples en Roussillon. Regards sur les retables en bois polychrome», publicat al llibre col·lectiu Regards sur les retables en bois polychrome (França, Actes Sud, 2004).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors