Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Cladellas Trescents, Esteve
Sabadell (Vallès Occidental), 22 de maig de 1869 - Barcelona, 7 de febrer de 1940

Àrees de treball: Museografia / Catalogació monumental / Dibuix / Gravat

Esteve Cladellas Trescents fou fill de Joaquim Cladellas i Rosa Trescents. Després de realitzar els estudis primaris a la ciutat vallesana, el juliol del 1884 obtingué el títol de batxillerat en un Institut de Barcelona. Aquell mateix any inicià els estudis de la llicenciatura de filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona, incloent-hi algunes assignatures de dret. Entre els anys 1888 i 1892 decidí fer un trasllat a Madrid, amb l’objectiu d’ampliar la seva formació. L’any 1904 un canvi en el pla d’estudis l’obligà a cursar més matèries i a endarrerir l’obtenció de la llicenciatura; un títol que obtingué el mes de setembre de l’any 1917, als quaranta-vuit anys.
  Mentre cursava els estudis superiors, el mes de febrer del 1906 aconseguí ingressar a l’Ajuntament de Barcelona i iniciar la seva carrera com a funcionari de la institució. Durant gairebé un any ocupà el càrrec de peó adscrit a la brigada per a la conservació i el rec de carrers de la zona de l’Eixample. A partir de l’any 1907 fou traslladat a la Brigada d’Escrivents, on romangué fins al mes de setembre del 1915, moment en què començà a prestar els seus serveis al Negociat de Museus i Belles Arts. Finalment, el setembre de l’any 1932 fou nomenat, amb la categoria d’oficial de primera, encarregat de la Biblioteca del Servei de Museus. Tanmateix, des del 1921 desenvolupà les tasques de responsabilitat, realitzant diferents treballs vinculats als fons de la biblioteca. Fins al moment de la seva jubilació, el 1939, Cladellas seguí desenvolupant les funcions de bibliotecari.

La seva activitat professional es traduí en la realització el 1921 del primer inventari de les col·leccions que integraven la Biblioteca del Museu i Conservatori de gravats. Quatre anys després, realitzà la tasca de catalogació del fons d’obra gràfica que estava format per un total de cinc mil obres, entre dibuixos i gravats. La revisió de la col·lecció el conduí a realitzar alguns estudis sobre la matèria, que aparegueren publicats el 1931, en diferents números del Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona. En aquest sentit més historicista, destaca la seva contribució a dibuixar el perfil del gravador vilanoví Francesc Fontanals i Rovirosa o els articles dedicats a relatar les difícils vicissituds sobre la història de la formació i la instal·lació de les dependències de la Biblioteca d’Art dels Museus de Barcelona.


Francesc M. Quílez i Corella

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors