Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Torrella Reñé, Rafel
Barcelona, 1961

Àrees de treball: Fotografia / Art del segle xx / Conservació i restauració

Rafel Torrella Reñé és llicenciat en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb estudis de fotografia realitzats a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Des de l’any 1990 és tècnic superior en art i història. Ha estat director de l’antic Arxiu Fotogràfic de Museus (1990-1994) i de l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat (1994-1996). S’especialitzà en la identificació i conservació de materials fotogràfics en cursos (UAB i Huesca Imagen, entre d’altres), i aplicà aquesta especialitat en el treball amb els fons fotogràfics municipals i en l’assessorament sobre tractament de fotografies a entitats municipals, fins que marxà a Rochester (Nova York) per a ampliar estudis sobre identificació i conservació de col·leccions fotogràfiques al Museu Internacional de Fotografia i Cinema George Eastman House (curs 1996-1997). Des del retorn d’aquesta estada, esdevingué conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, participà en el Grup de Conservació dels Museus Municipals, i continuà amb l’assessorament a centres municipals sobre el tractament i la identificació de col·leccions fotogràfiques. Com a responsable de conservació de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), s’encarrega d’estudiar, documentar, conservar i actuar sobre els fons fotogràfics.

La seva dedicació a la fotografia i a la conservació i la identificació, l’ha empès a intentar apropar aquestes tasques d’arxius i col·leccions. Ha realitzat múltiples cursos sobre aquesta temàtica: a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (2003), al Màster d’Arxivística de la UAB en diversos anys, a la Diputació de Barcelona en tallers dels anys 2010 i 2011, a l’arxiu de Mallorca i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya en tallers dels anys 2013 i 2014. Ha presentat comunicacions i ponències en jornades i ha col·laborat amb altres centres amb articles relacionats amb la història de la fotografia, com ara «La fotografia al concurs artístic de la Vella Barcelona», a L’obertura de la via Laietana (Barcelona, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 2000); «Dibuixants i fotògrafs: l’evolució del retrat», a Lluís Bagaria. Caricaturista del món barceloní (Sabadell, Museu de Sabadell, 2003); «Els retrats de l’arxiu», a De retratistes a fotògrafs (Girona, Arxiu d’Imatges Emili Massanes i Diputació de Girona, 2007); la conferència «La representació de les transformacions urbanes del primer terç del segle xx», en el cicle La construcció fotogràfica de Barcelona (Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, 2007); l’activitat de projecció «Entorn 1900, tres visions fotogràfiques», en el cicle El Proyector (galeria Foto Colectania, 3 de juliol de 2012), i «Josep Esquirol i l’Editorial López», a Josep Esquirol. Fotògraf d’Empúries (l’Escala, Museu d’Arqueologia de Catalunya, 2013).
  L’estudi de la història de la fotografia a Barcelona i a Catalunya ha centrat la seva recerca i investigació, la qual s’ha concretat en estudis com ara «La fotografia com a eina d’estudi: Enric Monserdà i Vidal» (Revista de Catalunya, Barcelona, 1989); «Fotografia d’estudi. La construcció de les pintures de la capella del Sagrament», a Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, Mataró, 1992); «El Guayaba de Joan Vidal i Venosa» (Revista de Catalunya, Barcelona, 1993); «El fotoperiodisme (1885-1910)», a F. Fontbona et al., El Modernisme. En paral·lel al Modernisme, vol. v (Barcelona, L’Isard, 2004); «Esboç biogràfic d’ATV», a Catàleg de targetes postals de Barcelona (ATV) (Sabadell, Ausa, 2002); «Francesc Sucarana a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona» (Revista Cartòfila, Barcelona, gener 2012; «El registre fotogràfic de Montjuïc, 1915-1923. La metamorfosi d’una muntanya» (Quaderns del Seminari d’Història de Barcelona, Barcelona, 2008), i «Tipologies fotogràfiques i la seva conservació», a Barcelona fotografiada. Guia dels fons i les col·leccions de l’Arxiu Fotogràfic (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2007).
  Des de l’inici de la seva activitat en el món dels arxius, ha treballat també com a comissari d’exposicions, amb la voluntat d’estudiar i difondre la història de la fotografia a través dels fons municipals, i ha publicat les reflexions dels estudis realitzats en els catàlegs respectius: «Imatges del fons de l’Arxiu Fotogràfic de Museus (Casa Golferichs, 1989), «L’artista al seu taller. Fotografies de Francesc Serra» (Palau de la Virreina, 1990), «Museus i Espais» (Museu Tèxtil, 1993), «Viatge a Olot» (Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 1994), «Balears ahir» (Fundació Barceló, Palma, 1995), «Frederic Ballell, fotoperiodista» (Palau de la Virreina, 2000), «L’artista al seu taller II. Fotografies de Francesc Serra» (AFB, 2002), «Montjuïc 1915, primera mirada» (AFB, 2007), «Joan Martí, fotògraf. Belleses del xix» (AFB, 2008), «Frederic Ballell, la Rambla 1917-1918» (AFB, 2010), «Estudi fotogràfic dels Napoleon» (AFB, 2012) i «Entorn 1900» (AFB, 2013).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Arxiu Fotogràfic de Barcelona
  — Rafel Torrella (IV Jornades de Fotografia Documental Can Basté)
  — Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors