Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Batlle i Argimon, Helena
Barcelona, 14 de març de 1961

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Art contemporani / Pintura del segle xx / Historiografia / Gravat

Helena Batlle i Argimon és màster en història de l’art per la University College de Londres, especialitat en història del gravat. És llicenciada en geografia i història, especialitzada en art, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va exercir com a directora de la Galeria Trama (1993-2004) i com a documentalista d’exposicions, catàlegs i premsa a la Sala Parés (1989-1992). Va formar part de l’equip de treball coordinat per Teresa Camps que va reunir i documentar el Fons d’Art Català Contemporani de Xarxa Cultural, i va ser responsable d’organitzar-ne exposicions (1984-1989). Durant els anys universitaris va arxivar documentació per Francesc Fontbona en el seu estudi particular i va participar en la catalogació d’objectes del Museu de Cervera (1983). Va col·laborar breument amb la secció de gravat i dibuix del Museu Britànic, realitzant tasques de documentació sota la direcció de Stephen Coppel, assistant keeper (‘ajudant de conservador’) d’aquest departament (1997). Des del 2004 viu al Regne Unit i treballa com a freelance.

Com a investigadora, es dedica a temes relacionats amb l’art català de finals del segle xix i del segle xx, especialment a la pintura i el gravat del segle xx i a la història del galerisme. És autora de la monografia Pere Pruna, de la col·lecció «Gent Nostra» (Barcelona, Labor, 1992), i de Lluís Maria Güell 1909-2001, amb M. Ll. Borràs, F. Fontbona i F. Miralles (Vilafranca del Penedès, Ramon Nadal, 2004). Ha publicat articles generals sobre pintura i escultura contemporània i alguns monogràfics d’artistes com ara Pere Pruna (Serra d’Or, Barcelona, desembre 2004) i Ernest Maragall (Serra d’Or, Barcelona, octubre 2005), a més de presentacions i perfils biogràfics per a llibres i catàlegs d’exposicions individuals d’artistes com ara Arranz-Bravo, Guinovart, August Puig, Todó i Subirachs.
  En el camp del gravat ha estudiat l’obra d’Ismael Smith, va coordinar l’exposició «Reminiscences on Fernando Pessoa. Prints by Bartolomeu Dos Santos» (University College de Londres, 1996) i va comissariar una mostra sobre Picasso (Sala Parés, Barcelona, 2001). Va col·laborar ocasionalment amb la revista Print Quarterly de Londres comentant exposicions i publicacions sobre gravat espanyol (1999-2003).
  Ha estudiat alguns aspectes de l’evolució del galerisme i les plataformes d’exposició. És autora d’«Exposicions i galeries d’art», dins El Modernisme, dirigida per F. Fontbona, vol. 4 (Barcelona, L’Isard, 2004). Per la commemoració dels cent trenta anys de la Sala Parés, va comissariar l’exposició documental i va prologar la mostra «Sala Parés 1939-1988: mig segle d’una trajectòria» (Barcelona, 2007). L’any següent va comissariar la mostra i el catàleg «El Premi de la Pintura Jove de la Sala Parés 1959-2007» (Barcelona, 2008). També ha realitzat ponències sobre gestió, criteris expositius i evolució històrica de les galeries d’art a alumnes del Màster de Gestió de Museus a la Universitat de Bournemouth, a Anglaterra (2007-2008). Puntualment ha publicat a revistes com ara Bon Art, Cultura, Revista de Catalunya i Print Quarterly. Ha comissariat també mostres d’artistes joves per a galeries d’art, i és autora dels textos del catàleg del concurs anual de pintura i fotografía ART>30 convocat per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i organitzat per la Sala Parés (2008-2013).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors