Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Villaverde Rey, Montserrat
Tremp (Pallars Jussà), 1966

Àrees de treball: Arquitectura popular / Arquitectura barroca / Art del segle xviii / Arquitectura del segle xix / Modernisme

Montserrat Villaverde Rey és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona. És professora de l’Escola d’Arquitectura La Salle de la Universitat Ramon Llull i s’ha especialitzat en treballs de recerca sobre el patrimoni construït previs a rehabilitacions i restauracions; així com en la gestió i la posterior difusió del patrimoni arquitectònic.
  Ha col·laborat en diferents projectes internacionals a l’Amèrica llatina, Europa i el Mediterrani, vinculats al patrimoni arquitectònic i especialment a l’arquitectura tradicional. Dels projectes europeus destaca la participació en el programa Raphael sobre els esgrafiats setcentistes a Barcelona (1998-1999) i, dins el mateix programa (2000-2001), sobre els esgrafiats dels segles xix i xx i els seus artífexs a l’Eixample de Barcelona. El 2003 coordinà el projecte Art Nouveau in progress; el taller realitzat a Barcelona.
  Dels projectes euromediterranis, destaca la participació dins el programa Euromed Heritage, a Corpus (2001), Corpus Llevant (2003-2004), RehabiMed (2004-2007) i Montada (2009-2012), tots aquests vinculats a la recerca, rehabilitació i difusió de l’arquitectura tradicional a la mediterrània. Paral·lelament ha participat a treballs de camp vinculats a l’arquitectura tradicional realitzats al Marroc, Mauritània, Algèria, Tunísia, Egipte, Palestina, Israel, Jordània, el Líban, Síria, Grècia, Turquia, el Iemen i l’Iran. Ha dirigit els tallers d’arquitectura tradicional magrebina Montada Kids al Marroc, Algèria i Tunísia (2009-2012) i és directora de tots els seus materials interactius i publicats.
  Dels projectes llatinoamericans, destaquen les tasques de recerca realitzades a Cuba: a Trinidad de Cuba, entorn de l’arquitectura i l’urbanisme colonial, i a l’Havana, sobre l’arquitectura vinculada a Catalunya durant les dues primeres dècades del segle xx, documentant el procés de desenvolupament del Modernisme a la ciutat i dels seus artífexs i destacant projectistes (Mario Rotllant i Folcarà, Ignasi Mas i Morell, Federico de Arias Rey), artesans, artistes i industrials.
Ha realitzat treballs de recerca del patrimoni arquitectònic a Barcelona, dirigint i realitzant més d’un centenar d’estudis històrics, entre els quals destaquen conjunts patrimonials com ara l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, la Torre del Fang, Can Ricart, Sant Pere de les Puelles, Santa Maria de Vandonzella, la Fonda Espanya, la Casa dels Quatre Rius, la Casa Codina, la Vil·la Hellius, la Casa Hervàs i les finques del mercat de Sant Josep, entre d’altres.
  Ha col·laborat en les exposicions «Maroc présaharien. Habitat et patrimoine», «Cuba. Patrimonio internacional», «Architecture traditionnelle au Liban. Un habitat méditerranéen» i «Traditional architecture in Syria. A Mediterranean dwelling». És autora de les exposicions «Habiter la Méditerranée» i «Regards croisés. Patrimoine vivant en Méditerranée».
  És coautora, entre d’altres, dels articles «L’Havana modernista» (L’Informatiu, Barcelona, 1998); «La Habana de fin de siglo. El modernismo habanero» (R&R. Restauración & Rehabilitación, València, 1998); «Marruecos presahariano. Hábitat y sociedad» (R&R. Restauración & Rehabilitación, València, 1998); Itinerari a través d’un paviment i Itinerari per un patrimoni llunyà i en perill. L’Havana (Barcelona, L’Isard, 2004 ); Arquitectura modernista a Cuba. Fonts documentals públiques i privades (Quito, Instituto Científico de Culturas Indígenas, 2004); «La cerámica aplicada en la arquitectura modernista de Cuba», a Tradición y modernidad. La cerámica en el Modernismo. Actas del Congreso celebrado en Esplugues de Llobregat (29-31 octubre 2004) / IX Congreso Anual de la Asociación de Ceramología (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2006); «Façanes del segle xix. Reflexions entorn de l’aplicació del color», a Restauració de façanes històriques (Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 2006); «La casa de Salvador Puig», «La Casa Sanmartí», «La casa de Rosa Pagès», «Carrer Tapioles 34» i «La Casa Guarro», a Restauración de fachadas históricas, de la col·lecció «Papers Sert» (Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 2006); «Arquitectura tradicional mediterránea. Estudios históricos» (Revista de Catalunya, Barcelona, 2006); «La formació de la plaça de Sant Josep de Barcelona» (Revista de Catalunya, Barcelona, 2006); Le regard historique sur le territoire et la ville traditionnelle. Architecture traditionnelle méditerranéenne. I. Réhabilitation ville et territoire (Barcelona, RehabiMed, 2007); Études historiques et interventions archéologiques. Outils de connaissance de l’architecture traditionnelle méditerranéenne. Architecture traditionnelle méditerranéenne. II. Réhabilitation bâtiments (Barcelona, RehabiMed, 2007); Arquitectura modernista a Cuba (Barcelona, Edicions 62, 2007); «Arquitectura», a L’Escola Industrial de Barcelona. Cent anys d’ensenyament tècnic i arquitectura (Barcelona, Diputació de Barcelona, 2007); Learning is fun! Montada Kids (Barcelona, Euromed Heritage, 2011), i L’expérience des ateliers d’architecture traditionelle. Montada Kids (Barcelona, Montada, 2012).
  És membre de l’equip de redacció de Traditional Mediterranean Architecture. École d’Avignon (Barcelona, 2002), Manuel pour l’entretien et la réhabilitation de l’architecture traditionnelle libanaise (Beirut, 2004), Handbook for the maintenance and rehabilitation of tradicional Syrian architecture (Beirut, 2004), Bulletin RehabiMed (2005-2009) i Al-Magrib (2010- 2012).
  Ha col·laborat en congressos i ha impartit conferències a Cartagena, l’Havana, Tuxtla Gutiérrez, Mèxic; San Luis Potosí, Barcelona, Girona, Madrid, Maó; Marràqueix, Salé, Fes, Kairouan, Sousse, Alger, Dellys, Ghardaia i el Caire, entre altres ciutats.

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors