Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Mercadé Ciutat, Albert
Barcelona, 1981

Àrees de treball: Art del segle xx / Avantguardes / Últimes tendències / Pintura del segle xx / Arts decoratives / Orfebreria

Albert Mercadé Ciutat és historiador i crític d’art. És llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona, amb el darrer any d’estudis cursat a la Universitat París-Sorbona. És doctorand en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, amb la tesi doctoral en curs sobre el pintor i pedagog Francesc d’Assís Galí. Ha estat professor d’art modern a EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona entre els anys 2007 i 2010, i també ha impartit el seminari Barcelona Arts&Crafts a la Universitat de Kingston (Londres). Ha estat receptor de les beques ERASMUS per al professorat europeu (2009), Fundació Güell (2005), Europa (2004) i ERASMUS (2004). És membre de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) i de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA).

La seva especialitat és l’art català modern i contemporani, en particular els períodes del Noucentisme, l’art català dels anys vint i trenta, l’art català de la postguerra, dels anys seixanta i setanta i, finalment, l’art català contemporani.
  És autor del catàleg raonat de l’escultor Joan Rebull (Premi ACCA de la Crítica d’Art 2011), l’assaig Matèria reservada. Artistes catalans i les biennals de Venècia (Premi ACCA de la Crítica d’Art 2009, col·lecció «L’Arquer», Grup 62, Barcelona), juntament amb J. F. Yvars, i de les monografies dedicades als pintors Eduard Arranz-Bravo (Tecla Sala, 2005), Josep Guinovart (La Vanguardia, 2008), Joaquim Vayreda (La Vanguardia, 2008) i Oriol Sàbat (Insòlit, 2008).
  Així mateix, ha elaborat estudis en diferents publicacions sobre la història del collage, com ara Todos somos collage (València, Institut Valencià d’Art Modern, 2012); sobre l’obra d’Antoni Clavé, Antoni Clavé. Un cartelista comprometido (Madrid, CEASEX, 2009); Miquel Gelabert (Barcelona, Fundació Arranz-Bravo, 2009); Arranz-Bravo, L’obra gràfica d’Arranz-Bravo (Barcelona, Fundació Arranz-Bravo, 2007); Arranz-Bravo. Recorregut per la passió (Barcelona, Fundació Arranz-Bravo, 2009), i Albert Ràfols Casamada, La obra gráfica de Albert Ràfols-Casamada (Madrid, Casa de la Moneda, 2008).
  Ha comissariat exposicions a la Fundació Vila Casas —«Jiménez-Balaguer. L’emergència del signe» (2012)—, a la Fundació Palau —«Joan Rebull. Dibuixos, pintures i gravats» (2012)—, a la Fundació Apel·les Fenosa —«Jaume Mercadé. Joies i dibuixos» (2010)—, al Museu de Valls, a la Fontana d’Or de la Fundació Caixa de Girona —«Jaume Mercadé» (2006)— o al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré de Santa Coloma —«U d’Utopia» (2009). Escriu regularment a la revista Bonart, però també ho ha fet a Serra d’Or, Revista de Catalunya o Descord.
  Des del 2006 dirigeix la productora Films d’Art, i des de l’abril del 2010 és director de la Fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet de Llobregat.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Albert Mercadé (blog)
  — Films d’Art


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors