Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Macías Prieto, Guadaira
Barcelona, 6 de desembre de 1981

Àrees de treball: Art gòtic / Pintura gòtica / Miniatura i història del llibre / Indumentària i arts tèxtils

Guadaira Macías Prieto és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Va gaudir d’una beca de formació de professorat universitari al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona (2005-2008), on va impartir docència. Ha estat tècnica superior de l’àrea d’art gòtic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) entre els anys 2009 i 2012. Des del 2005 forma part del grup d’investigació EMAC. Romànic i gòtic (Universitat de Barcelona) i, en el seu marc, ha treballat en la catalogació d’aquelles obres d’art medieval catalanes conservades, per diverses raons, fora de les nostres fronteres.

Com a investigadora, s’ha especialitzat en art gòtic, sobretot en la pintura del segle xv a la Corona d’Aragó. En aquest àmbit, s’ha interessat pels intercanvis artístics entre pintors i tallers aragonesos i catalans al segon i tercer quart del segle xv, tema de la seva tesi doctoral, dirigida per la doctora Rosa Alcoy. Sobre aquest tema ha publicat diversos articles, entre els quals destaca «Noves aportacions al catàleg de dos mestres aragonesos anònims. El Mestre de Sant Jordi i la princesa i el Mestre de Sant Bartomeu» (Butlletí del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona, 2010). Ha tractat també altres temes de l’art català i s’ha interessat per diverses tècniques artístiques, com ara el brodat. En aquest camp ha publicat, entre d’altres, juntament amb Rafael Cornudella, «Bernat Martorell i la llegenda de sant Jordi. Del retaule als brodats» (Locus Amoenus, Bellaterra, 2011-2012). Els seus treballs comprenen també les qüestions iconogràfiques, amb publicacions com ara «La Ascensión de Cristo en el taller de los hermanos Serra» (R. Alcoy (ed.), a El Trecento en obres (Barcelona, 2009) i «Devoció i mort a mitjans del segle xv. Retaules per a capelles funeràries» (R. Alcoy, P. Beseran (ed.), a Imatges indiscretes. Art i devoció a l’edat mitjana (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2011). Juntament amb Rafael Cornudella i Cèsar Favà, ha escrit el llibre El gòtic a les col·leccions del MNAC (Barcelona, 2011; publicat en quatre idiomes).
  Ha participat en diversos congressos internacionals, seminaris, cicles de conferències i taules rodones, com ara «El Trecento en obres. Art de Catalunya i art d’Europa al segle xiv» (Barcelona, 2007), «Imatges indiscretes. Art i devoció a Europa a l’edat mitjana» (Barcelona, 2008), «Icones i iconografies medievals» (Els Juliols de la Universitat de Barcelona, Barcelona, 2009), «Memòria medieval als museus de Barcelona» (Barcelona, 2010), «Mirades. Catalunya 1400» (Barcelona, 2012) i «Art fugitiu» (Barcelona, 2012), entre d’altres.
  Ha contribuït a la redacció del catàleg raonat de l’exposició commemorativa del setanta-cinquè aniversari del MNAC, Convidats d’honor (Barcelona, MNAC, desembre 2009 - abril 2010). Ha col·laborat en l'organització de l’exposició temporal «Catalunya 1400. El gòtic internacional» (Barcelona, MNAC, abril - juliol 2012) i en la redacció del catàleg raonat corresponent, amb un text introductori i nombroses fitxes.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors