Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Tormos Capilla, Juan Bautista
Albalat dels Sorells (Horta Nord), 27 de setembre de 1967

Àrees de treball: Escultura del segle xix / Escultura del segle xx

Juan Bautista Tormos Capilla és funcionari de carrera docent per oposició (1991) i, des de 1998, té destinació definitiva en l’IES Enrique Tierno Galván de Montcada, de València. A més, és titulat en música per l’especialitat de piano (2007). Després de superar les proves exigents per a l’obtenció de la capacitació lingüística en valencià (1996) i anglès (2012), es va convertir en un professor pioner a l’hora de vehicular mòduls professionals en les dites llengües emmarcades dins del nivell educatiu de la formació professional (FP). El seu és un perfil docent singular que li ha permès participar en diversos cursos d’immersió lingüística a l’Estat espanyol i en altres països d’Europa. També ha estat seleccionat en diverses ocasions com a ponent del Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) de professors de Xest i com a coordinador i participant en projectes Erasmus+. Pel seu compromís i vinculació amb aquestes activitats de formació permanent del professorat programades, organitzades i gestionades pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE), ha pogut realitzar estances en la modalitat Job Shadowing en empreses i entitats col·laboradores de ciutats com Milton Keynes (Anglaterra), Leipzig (Alemanya) i Florència (Itàlia). Així mateix, en 2015 fou un dels cinc professors seleccionats per l’Agència Nacional Espanyola per participar en el seminari internacional Youth+VET=Employability, que va tenir lloc a la ciutat de Praga (República Txeca). Gràcies a col·laborar i participar en aquestes activitats de formació permanent del professorat, va rebre a Madrid el Premi Nacional al Millor Tutor Europass en la convocatòria del SEPIE de 2016.
  Igualment, convé ressenyar la seva faceta en la gestió cultural portada a terme des de la vicedirecció de l’IES on treballa, atès que va fer-se càrrec de programar i organitzar activitats d’un alt nivell cultural dintre de la campanya «L’institut de portes cap a fora» (2001-2009), les quals van dinamitzar la vida cultural de la ciutat de Montcada. De fet, cal esmentar alguns dels artistes i músics que hi van col·laborar i participar: l’escultor Vicent Cortina, la pintora Mercedes Balaguer, el concertista de piano Vicente David Martín i el baríton professional José Antonio López, entre altres figures destacades de l’àmbit cultural. En aquesta línia d’actuacions, cal destacar que fou el responsable de dissenyar i redactar els catàlegs i programes de mà publicats per a tots els actes culturals que es van fer en l’esmentada ciutat de la comarca de l’Horta Nord de València.
  Així mateix, des de 2012 és un dels professors que més ha col·laborat i participat en les activitats i tallers destinats al foment de la lectura, com els diversos encontres amb els escriptors que programa i organitza la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu. Tot això ho ha fet pel seu compromís personal d’acostar els alumnes de perfil industrial a les humanitats des de la possibilitat que ofereix la programació didàctica de l’acció tutorial.

D’altra banda, les seves investigacions han anat dirigides al món de l’etnomusicologia, la imatgeria i l’art valencià relacionat sobretot amb l’escultura dels segles xix i xx. És autor de llibres com Estudi musicològic als Gojos del Santíssim Crist de les Ànimes (Ajuntament d’Albalat dels Sorells, 2006), obra que el va inspirar a l’hora de compondre la Marxa processional homònima (2007); Los Gozos al Santísimo Cristo de la Sed de Gaibiel: imagen, poesía y música (Diputació de Castelló, 2009); Art sacre: imatges (Diputació de València, 2011); Tresors del patrimoni imatger montcadí (Ajuntament de Montcada, 2012); Colps de batall a l’Horta Nord: història, tradició i noves tecnologies (Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, 2021), i La Casa Tena: un segle d’imatgeria valenciana (Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, 2023). Així mateix, ha signat les monografies La imagen de san Vicente Ferrer de Vinalesa (família Alcayde, 2013) i La imagen actual del Cristo de las Almas atribuida a Francisco Teruel Francés (autor, 2021), així com el tríptic commemoratiu Un acostament artisticotècnic al voltant de la talla de la Immaculada Concepció de Foios (Parròquia de Foios, 2011).
  També ha participat en títols com 101 hechos legendarios en la historia de Valencia (Vinatea, 2013), Estudio sobre el autor de la talla del Cristo de la Buena Muerte de Úbeda (Leo Tallada, 2015), 101 relatos de la publicidad antigua (Vinatea, 2018), Símbolos: características, sentido y proyección (Universitat Catòlica de València, 2019), Tiempo e historia: identidad y manifestaciones (Universitat Catòlica de València, 2020), La Parroquia de Vinalesa, 550 años de historia (Santarrufina i Ros, 2022) i en el llibre per a la Setmana Santa de Sagunt (2025). Va ser ponent en el congrés internacional La Cartoixa de Portaceli (1272-2022), vuit segles de testimoni (Universitat de València, 2022).
  A més, ha col·laborat en periòdics i revistes destinades a la difusió de l’art i la cultura valenciana, com són Horta al Dia, El Tierno, Hortanoticias, El Punt Avui, Espai Carraixet, El Meridiano de l’Horta, Noticias CV, Lletraferit i La Hornacina. Ha impartit diverses ponències i conferències i ha participat en entrevistes en ràdio i televisió. Paral·lelament, ha publicat nombrosos articles relacionats amb les seves línies d’investigació. Des de 2023 està immers en un treball de camp i d’investigació sobre la nissaga dels Causarás: artistes, inventors i professors de les belles arts valencians.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors