Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Pusceddu, Enrico
Càller (Itàlia), 24 de juny de 1970

Àrees de treball: Art gòtic / Pintura gòtica / Pintura renaixentista / Gravat / Col·leccionisme d’art / Iconografia

Enrico Pusceddu es va llicenciar en lettere moderne con indirizzo storico-artistico a la Universitat de Càller i s’especialitzà en restauració d’obres d’art pictòriques. És doctor en discipline storico artistiche dell’Italia meridionale per la Universitat de Nàpols Federico II (2011) i doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB, 2014). També va cursar el màster en Estudis Avançats en Història de l’Art de la UB. Ha estat becari d’investigació del programa FI al Departament d’Història de l’Art de la UB (2009-2010) i becari d’investigació per la Regione Sardegna (L. R., 7 d’agost de 2007, núm. 7, «Promozione della ricerca scientifica e dell’innovazione tecnologica in Sardegna») amb el projecte «Fonti per lo studio della pittura sarda del xv e xvi secolo» (2011-2012). Ha fet estades de recerca a Filadèlfia (Bryn Mawr College), Nova York (Hispanic Society of America i Onassis Library for Hellenic and Roman Art - MET) i Birmingham (Museum & Art Gallery). Des del 2009 forma part del grup d’investigació EMAC Medieval i Modern (UB). Ha estat president de l’Associació Internacional de Ciutats de la Terra Crua entre els anys 2013 i 2022 i, en el marc d’aquesta entitat, ha treballat en col·laboració amb el Departament d’Arquitectura de la Universitat de Càller en projectes d’estudi, de protecció i de valorització de les arquitectures de terra a Europa, Àfrica i Amèrica del Sud. Del 2012 al 2022 va ser alcalde del municipi de Samassi (Sardenya) i, des del 2018, forma part del Comitè Executiu de l’Istituto di Studi e Programmi per il Mediterraneo (ISPROM-ETS) de Sàsser.

Com a investigador, s’ha especialitzat en art gòtic, sobretot en la pintura del segle xv a Catalunya, Sardenya i Itàlia. En aquest àmbit, s’ha interessat pels intercanvis artístics entre pintors i tallers catalans, italians i flamencs a finals del segle xv i principis del segle xvi. Les seves tesis doctorals es titulen Intorno al Maestro di Castelsardo. Pale d’altare nella Sardegna del secondo Quattrocento, dirigida pel professor Francesco Caglioti a Nàpols, i Joan Barceló II (già Maestro di Castelsardo): questioni di pittura in Sardegna intorno al 1500, dirigida per la professora Rosa Alcoy a Barcelona (UB). Sobre aquests temes ha publicat diversos articles, entre els quals destaquen «Il retablo di san Bernardino, per uno sguardo alla Sardegna ai tempi del tardogotico catalano» (2011) i «Viaggi mediterranei della pittura. Aspetti e caratteristiche del gotico internazionale in Sardegna» (2012). Ha tractat també altres temes de l’art català i s’ha interessat per la catalogació i l’estudi d’obres d’art medieval catalanes desplaçades en col·leccions internacionals. En aquest camp ha publicat, entre d’altres, «I retabli sardi nella storiografia americana del primo Novecento: dai manoscritti inediti di Anna Rose Giles a Georgiana Goddard King» (2013), «Il retablo di san Pietro martire e san Marco evangelista di Joan Figuera (1456-1477): un caso emblematico di pittura catalana “desplazada”» (2014), «Il collezionista inglese William Middleditch Scott (1835-1916) e la tavola della Madonna in trono col Bambino, angeli e committenti del Maestro di Castelsardo» (2015) i «L’incarico dell’Hispanic Society of America a Georgiana Goddard King per lo studio dei primitivi sardi (1919-1920)» (2016). Els seus treballs tracten també les qüestions dels models iconogràfics. En són alguns exemples els textos: «Un Re di fiori per Nerone: modelli desunti dalle stampe nelle botteghe sardo-catalane (1488-1518)» (2016) i «El martiri a les graelles», «La mort al Calvari», «Sentències i càstigs: La Flagel·lació de Sants», publicats tots tres a Iconografies de la justícia en l’art català medieval i modern, editat per Rosa Alcoy (Barcelona, 2022).
  Ha participat en diversos congressos internacionals, seminaris, cicles de conferències i taules rodones, com ara: Imatges indiscretes. Art i devoció a Europa a l’edat mitjana (Barcelona, 2008); Aggiornamenti napoletani. II° incontro con il Courtauld Institute di Londra (Nàpols, 2009); «Iconografies extraviades: art i discurs dels segles xi al xvi» (Els Juliols de la Universitat de Barcelona, 2010); L’età di Giacomo II d’Aragona. Incontro e scontro di regni e culture mediterranee (Càller, 2011); Art fugitiu: estudis d’art medieval desplaçat (Barcelona, 2012); La imatge. Paradigmes i circuits del món medieval al postmedieval (Barcelona, 2013); Versus 2014 - International Conference on Vernacular Heritage, Sustainability and Earthen Architecture (València, 2014); Medialità iconica (Florència, 2015); L’art medieval en joc (Barcelona, 2015); Imatges indiscretes (VI). Essències de l’art català fora de Catalunya (Barcelona, 2017), i Color gòtic. Embalum, lloc, sentit, pensament i cosmètica de l’obra (Barcelona, 2023).


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors