Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Sánchez Izquierdo, Pablo
Alacant, 1 de juliol de 1990

Àrees de treball: Art del segle xx

Pablo Sánchez Izquierdo és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de València (2013) i màster en Història de l’Art i Cultura Visual per la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló (2014). Es va doctorar el 2020 a la Universitat de València amb la tesi Arte y ciudad: Alicante 1894-1936.
  Abans de doctorar-se va ser becari de museografia i museologia al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG), 2014-2015. Després d’abandonar aquesta institució es va incorporar, durant quatre anys (2015-2019), al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València com a Personal Investigador en Formació, gràcies a l’obtenció d’una ajuda per a la Formació del Professorat Universitari del Ministeri d’Educació Cultura i Esport. Forma part del grup de recerca: Memoria, Uso, Pasado y ARTe (MUPART) de la Universitat de València i ha col·laborat amb el Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON), de la Universitat de Barcelona.

Les seues línies de treball giren entorn a l’estudi dels paisatges culturals i l’art i els artistes de la província d’Alacant durant el primer terç del segle xx. És autor del llibre La ciudad pensada, la ciudad vivida, la ciudad representada. Impresiones y expresiones artísticas sobre las transformacione surbanas y la ordenación del territorio en Alicante (1894-1939) i de distints articles en revistes especialitzades, com ara: «Tradición, fiesta y modernidad. La recepción del Art Déco en Alicante a través de los carteles de las Hogueras de San Juan» (Ars Longa), «Pintoras de provincias, pintoras olvidadas: Las artistas en el Alicante del primer tercio del siglo xx (1894-1931)» (Anuario del Departamento de Historia y Teoría del Arte), o «Tan nuestro, tan de nuestra tierra» i «La consagración del paisajismo en Alicante a través de la literatura de Gabriel Miró y la pintura de Emilio Varela» a Matèria. Revista internacional d’art.
  Les seues àrees d’interès més actuals són la imatge urbana i l’art de la Guerra Civil i de la repressió franquista en presons, sobretot al País Valencià. Sobre aquests temes ha publicat el capítol de llibre «La memoria silente. Recuperación y recepción de testimonios plásticos de la represión franquista. Alicante 1936-1942» i l’article de revista «El enemigo está en casa: la representación del quintacolumnista durante la Guerra Civil española en el diario comunista Nuestra Bandera» (Eikón/Imago).
  Ha participat com a ponent en distints congressos nacionals i internacionals, on ha donat a conèixer algunes de les seues trobades més significatives com, per exemple a Mértola (Portugal), Barcelona, Alacant, València, Madrid, Burgos, Albacete o Múrcia. Part de la seua recerca va enriquir el discurs d’exposicions que va co-comissariar: «De objeto a sujeto. Género y arte en Alicante desde el siglo xix» (MUBAG, Alacant, 2017-2018) i «Emilio Varela i l’art del seu temps (MUA, Alacant, 2019)». Actualment combina la tasca investigadora i professional amb col·laboracions i assessorament amb el Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors