Diccionari d'historiadors de l'art català

Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear  Inici

Actualització: 06/06/2016

Cano i Ció, Meritxell
Artés (Bages), 30 de juliol de 1989

Àrees de treball: Museografia / Col·leccionisme d’art / Patrimoni

Meritxell Cano és, des de l’any 2019, conservadora del Museu de Lleida, on realitza tasques relacionades amb la museografia, la museologia, les publicacions i la recerca. És llicenciada en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2012). A la mateixa universitat realitzà el Màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic (2014) i es doctorà en història de l’art (2019).

En el camp de la investigació s’ha especialitzat en l’àmbit del col·leccionisme i l’antiquariat. El seu treball final de màster fou dedicat a la figura de l’antiquari Josep Bardolet, a qui posteriorment ha dedicat dos articles, un a la Revista AUSA del Patronat d’Estudis Osonencs (2015) i l’altre al Butlletí de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (2020). D’altra banda, la seva tesi doctoral, defensada el 9 de novembre de 2019, està dedicada a la figura d’Apel·les Mestres com a artista i col·leccionista. D’aquest treball d’investigació n’ha derivat, fins al moment, un article dedicat a la relació establerta per l’artista en qüestió i el seu pare (l’arquitecte Josep Oriol Mestres) amb Agapit i Venanci Vallmitjana, publicat en un llibre dedicat a aquests dos germans escultors i editat per la Universitat de Barcelona (2020). També n’ha sortit un article de caràcter més historiogràfic dedicat a l’escultor Medard Sanmartí, que serà publicat properament a la revista Shikar, editada pel Centre d’Estudis Comarcals del Segrià. Ara es troba preparant el llibre resultant de la tesi doctoral i que es planteja com una biografia actualitzada de la figura d’Apel·les Mestres.
  La seva etapa de formació acadèmica es combinà amb tallers i visites guiades, així com conferències impartides en diverses institucions o associacions —el Museu d’Història de Barcelona, el Museu de Molins de Rei i Amics de l’Art Romànic del Bages—, i amb pràctiques i beques com a documentalista en diferents institucions: el Museu Comarcal del Bages (2011), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (2012), el Museu Episcopal de Vic (2013), el Servei de Suport Tècnic i Inventari del Departament de Cultura (2016) i el Museu de Sitges (2017-2018). Tot plegat, juntament amb la seva feina d’investigació, li ha permès dotar-se de més coneixements sobre el patrimoni i la configuració actual dels museus catalans.


Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors