ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Pons-Sorolla, Blanca
Madrid, 1948

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Pintura del segle xx

Blanca Pons-Sorolla y Ruiz de la Prada és besneta del pintor valencià Joaquim Sorolla, i filla de l’arquitecte Francisco Pons Sorolla. Diplomada en art i arquitectura d’interiors per l’Escola Internacional de Disseny de Moda de Madrid (1968), va començar a investigar sobre la vida i l’obra de Sorolla el 1980, i va ser des del 1990 responsable del catàleg raonat de Sorolla i expertitzadora oficiosa de la seva obra. Ha col·laborat en la major part de les exposicions relacionades amb aquest artista, destacant especialment la seva tasca en la retrospectiva de «Joaquín Sorolla 1863-1923» al Museu del Prado (2009), a «Jardines de luz», exposició itinerant amb seus a Ferrara (Itàlia), l’Alhambra (Granada) i el Museu Sorolla (Madrid, 2012) i «Sorolla in America», al Museu Meadows (Dallas, desembre 2013), al Museu d’Art de San Diego (maig 2014) i a la Fundación MAPFRE (Madrid, setembre 2014).

A més d’haver escrit nombrosos articles en revistes d’art i en catàlegs d’exposicions, és autora de la biografia més completa sobre el pintor, titulada Joaquín Sorolla. Vida y obra (Madrid, Fundación de Apoyo a la Historia del Arte Hispánico, 2001), en la qual s’hauria de publicar el catàleg raonat de la pintura de l’artista en volums posteriors. Va publicar també la monografia Joaquín Sorolla (Barcelona, Polígrafa, 2005), Comiendo en la barca, J. Sorolla (València, Institución Joaquín Sorolla de Investigación y Estudios, 2011), Joaquín Sorolla. The masterworks (Nova York, Skira-Rizzoli, 2012), Sorolla in America. Friends and patrons —en col·laboració amb José Luis Colomer i Mark A. Roglán— (Dallas, Meadows Museum, 2015) i Sorolla, un peintre espagnol à Paris (Madrid, El Viso, 1916). També ha publicat, en col·laboració amb altres autors, els Epistolarios de Joaquín Sorolla, vol. ii i iii (Barcelona, Anthropos, 2008 i 2009, respectivament).
  És patrona de la Fundación Museo Sorolla i presidenta de la seva comissió permanent. El 1992 fou condecorada per Carles Gustau XVI de Suècia per la seva activitat sobre aquest pintor, i el 2009 va rebre la Medalla Sorolla de la Hispanic Society of America (Nova York). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí