ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Gins Blasi, Mnica
Barcelona, 2 d'abril de 1984

Àrees de treball: Colleccionisme dart / Art oriental / Numismtica i medallstica / Museografia

Mònica Ginés Blasi és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2013). És també llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i en estudis de l’Àsia oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i el seu àmbit d’estudi ha fusionat sempre aquestes dues àrees. Es dedica a la investigació en història de la Xina en el marc del grup de recerca ALTER: Crisis, Otherness and Representation, de la Universitat Oberta de Catalunya, amb una beca postdoctoral atorgada per la institució taiwanesa Chiang Chin-kuo Foundation for Scholarly Exchange (2017-2019). Els seus estudis s’han centrat principalment en dos aspectes de les relacions internacionals entre la Xina i l’Estat espanyol al segle xix: d’una banda, en el col·leccionisme d’art i la moneda de la Xina a Catalunya i, de l’altra, en les negociacions sinoespanyoles pel que fa al tràfic d’immigrants xinesos a colònies espanyoles. La seva investigació postdoctoral se centra en aquest darrer camp d’estudi.
  Entre el 2015 i el 2017 va gaudir d’una beca d’estudi en llengua xinesa de la Fundación ICO a la Universitat Normal de Pequín, la qual li ha permès assolir un nivell avançat de xinès per a portar a terme recerca a partir de fonts antigues escrites en aquesta llengua. Això li ha donat l’oportunitat d’investigar com a acadèmic visitant a diverses institucions internacionals, com ara a l’Institut d’Història del Centre de Ciències Humanes i Socials (CCHS) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (2017), a l’Institut d’Història Moderna de l’Acadèmia Sínica, a Taipei (2018), i amb una beca predoctoral d’estades a l’estranger (AGAUR-BE) al Department de Belles Arts de la Universitat de Hong Kong (2013).

En possessió també d’un Màster en Arts per la Universitat de Leiden sobre art europeu i asiàtic en perspectiva comparada, la seva orientació acadèmica s’inicià en el camp de l’art xinès i del col·leccionisme d’art i cultura material de la Xina a Catalunya. La seva tesi doctoral, El col·leccionisme entre Catalunya i la Xina (1876-1895), versà sobre el col·leccionisme d’art i la moneda xinesa a la Catalunya del segle xix i se centrà primordialment en la figura del cònsol a la Xina Eduard Toda i Güell i en la col·lecció de l’Àsia oriental de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, a Vilanova i la Geltrú. Ha publicat diversos articles sobre el col·leccionisme d’art de la Xina a Catalunya i sobre la figura d’Eduard Toda, amb textos com ara «Art i cultura material de la Xina en les col·leccions privades de la Barcelona vuitcentista» (Locus Amoenus, Bellaterra, 2015), «Eduard Toda i Güell: from vice-consul of Spain in China to the Renaixença in Barcelona (1871-84)» (Entremons. UPF Journal of World History, Barcelona, 2013) i «Estudi preliminar de la col·lecció de moneda xinesa de la Biblioteca Museu Balaguer» (Butlletí de la Biblioteca-Museu Balaguer, Vilanova i la Geltrú, 2011).
  Així mateix, ha portat a terme feines de documentació, inventari i catalogació de fons en vàries institucions. Destaquen les tasques de documentació de la col·lecció oriental de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú que realitzà l’any 2015. A més, entre els anys 2012 i 2014 guanyà consecutivament durant tres anys la beca per a realitzar pràctiques en el tractament de documentació, inventari i catalogació de fons de la Generalitat de Catalunya. En concret, treballà en el tractament i l’automatització dels inventaris dels béns de l’Església a Catalunya, al Servei de Suport Tècnic d’Inventari de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, del Departament de Cultura. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí