ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Cabestany i Fort, Joan-Ferran
Barcelona, 19 d'agost de 1930 - Barcelona, 26 de setembre de 2013

Àrees de treball: Arquitectura romnica / Pintura romnica

Joan-Ferran Cabestany i Fort va ser historiador i arxiver, especialitzat en l’època medieval. Doctor en història per la Universitat de Barcelona, va ser professor en aquesta universitat entre el 1964 i el 1985, així com conservador de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (1961-1974 i 1990-1995) i director del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona entre el 1987 i el 1990. L’any 1951 va esdevenir membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i va passar a formar part de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans l’any 1999. També va ser membre de diverses institucions culturals, com ara el Patronat de Santes Creus, l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (que va presidir) o el Patronat de la seu Vella de Lleida, entre d’altres.

Com a historiador, es va dedicar sobretot a l’estudi de la Catalunya de la baixa edat mitjana. Se’l considera un dels primers estudiosos de la demografia catalana d’aquest període, i són importants també les nombroses publicacions dedicades al monestir de Santes Creus, que va ser sempre un dels focus d’atenció particular de la seva recerca. Així mateix, va dedicar diversos articles a l’urbanisme i a la història econòmica, sobretot, de la ciutat de Barcelona. En relació amb la història de l’art, es va ocupar més especialment de l’època romànica i va estar llargament vinculat a la societat Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, que va presidir entre el 1983 i el 1999, i va ser el responsable de la revista Lambard. És autor, sobretot, d’articles dedicats a l’estudi històric i arquitectònic d’esglésies i castells catalans, però també d’aproximacions, més ocasionals, a la pintura romànica, a les arts sumptuàries o a la iconografia, així com de reflexió terminològica. Va ser membre del consell assessor de l’obra enciclopèdica Catalunya romànica i director del Centre d’Art Romànic Català ARCAT (1985-2008).
  Entre les seves publicacions històriques més destacades es poden esmentar la biografia del rei Alfons el Cast (1960), dins el volum Els primers comtes-reis de la col·lecció «Biografies Catalanes», a Expansió catalana per la Mediterrània (1967), Els mercaders catalans i l’illa de Sardenya (1984) o Reial monestir de Santes Creus. Guia històrica i arquitectònica (1997). Pel que fa a la història de l’art, és autor d’un Diccionari d’arquitectura romànica catalana (2006) en col·laboració amb M. T. Matas, així com de diversos llibres, com ara El romànic de la Vall d’Àneu (2005), Les esglésies romàniques de la Vall de Cardós (2007) i Les esglésies romàniques des de Sant Pere del Burgal a la Vall d’Àssua (2008), en col·laboració també amb M. T. Matas i amb J. M. Palau Baudell.


Joan Duran-Porta

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí