ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Sureda Jubany, Marc
Girona, 1976

Àrees de treball: Art romnic / Art gtic / Arquitectura romnica / Arquitectura gtica / Museografia / Patrimoni

Marc Sureda Jubany és doctor per la Universitat de Girona. És conservador al Museu Episcopal de Vic d’ençà del 2008. Des del 2003 ha impartit docència als estudis d’història i de turisme de la Universitat de Girona (llicenciatura, grau i màster), així com a lAteneu Universitari Sant Paci de Barcelona, a lInstitut Superior de Cincies Religioses de Girona i a lInstitut Superior de Cincies Religioses de Vic, del qual s director des del 2015. També ha treballat com a investigador a l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, i ha coordinat els serveis culturals de la catedral i linventari artstic de la dicesi de Girona (2004-2008). s membre fundador de lequip de recerca TEMPLA (Taller dEstudis Medievals. Programes, Litrgia, Arquitectura).

Format a lrea darqueologia de la Universitat de Girona, dedicà la seva tesi doctoral als precedents de la catedral de Girona, amb especial atenció al conjunt romànic (Premi IEC d’Història de les Arts Josep Pijoan 2010). Diverses de les seves investigacions s’han centrat en l’estudi de les relacions entre arquitectura i litúrgia en edificis religiosos medievals catalans —particularment les catedrals en època romànica— i de la seva organització i funcionament litúrgic i institucional. Tamb sha ocupat de diferents exemples descultura i mobiliari litrgic medieval, especialment en la seva dimensi funcional, i de la histria de les colleccions del Museu Episcopal de Vic, aix com de lestudi dalguns jaciments arqueolgics i de diferents aspectes de la histria de la litrgia medieval a Catalunya, incloent-hi ledici de fonts documentals. Ha comissariat o cocomissariat exposicions al Museu Episcopal de Vic, al Museu de Cluny - Museu Nacional de lEdat Mitjana (Pars), al Museu Nacional del Bargello (Florncia) i al Museu d’Història de la Ciutat de Girona. Entre aquestes, cal destacar «Voyager au Moyen ge - Il Medioevo in Viaggio - Viatjar a lEdat Mitjana» (Pars, Florncia, Vic, 2014-2016), «Temps del Romnic. Art, vida i conscincia» (en el marc del programa Romnic Obert, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Obra Social La Caixa; diferents indrets de Catalunya, 2014-2017), «El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses» (Vic, 2017-2018) i «Oliba episcopus» (Vic, 2018-2019). Ha participat i participa regularment en diferents congressos i trobades cientfiques nacionals i internacionals (Aguilar de Campoo, Angers, Bordeus, Bruges, Cambridge, Jerusalem, Nia, Pamplona, Pars, Perpiny, Sant Miquel de Cuix i Siena).
  És director científic de la revista Quaderns del Museu Episcopal de Vic, membre del comitè científic de la revista d’art medieval Les Cahiers de Saint-Michel-de-Cuxa i secretari de la Societat Catalana d’Estudis Litúrgics. És coordinador dels continguts científics i del programa de formació del projecte Catalonia Sacra, de dinamització del patrimoni cultural de les diòcesis amb seu a Catalunya.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia i Arquitectura (TEMPLA) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí