ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 23/09/2017

Tugores Truyol, Francesca
Palma (Mallorca), 27 de novembre de 1976

Àrees de treball: Patrimoni / Museografia / Arquitectura gtica / Historiografia / Conservaci i restauraci

Francesca Tugores Truyol és doctora en història de l’art per la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb la tesi Intervenció en el patrimoni arquitectònic de Mallorca. Tutela, pèrdues i restauracions (1835-1936), que obtingué la qualificació d’excel·lent cum laude el 2009. Des de l’any 2001 és professora associada de la UIB, on imparteix assignatures relacionades amb el patrimoni cultural i la museologia.

Ha exercit la professió d’historiadora de l’art, primer com a coordinadora d’exposicions a CaixaForum Palma (1999-2008), on va participar en el comissariat d’exposicions com «Ramon Llull. Història, pensament i llegenda» (2008) i «El món romà a les Illes Balears» (2005), entre d’altres. Des de 2008 és tècnica superior de patrimoni artístic al Consell de Mallorca, on ha desenvolupat iniciatives, com ara la publicació periòdica de les memòries de patrimoni (Memòria del Patrimoni Cultural, des del 2009) i la gestió de l’expedient d’inclusió del cant de la Sibil·la a la llista representativa del patrimoni immaterial de la UNESCO (2010).
  Els seus treballs de recerca tracten la gestió del patrimoni en diverses vessants. Pel que fa a la intervenció en l’arquitectura, ha analitzat des d’aspectes històrics a aspectes d’actualitat; és autora de l’obra Introducción al patrimonio cultural (Trea, 2006), i ha estat coordinadora de La protecció del patrimoni immoble de Mallorca. Els catàlegs municipals (Societat Arqueològica Lul·liana, 2011) i La protecció del patrimoni immoble de Mallorca. Els conjunts històrics (2014). Ha treballat en aspectes metodològics de la prospecció en arquitectura, ha participat en diversos estudis d’edificis gòtics (Can Oleo, Can Martí i Feliu, entre d’altres), i ha reivindicat el paper de l’historiador de l’art en els processos restauradors, com ara amb Miquel Angel Capellà, «El papel del historiador del arte en la restauración monumental. Problemàtica actual y propuestas de futuro» (PH, Sevilla, 2014). Ha treballat en la catalogació de col·leccions museogràfiques i en la redacció de plans de museus. Ha format part de diversos projectes de recerca d’innovació i desenvolupament amb finançament estatal.
  Com a línia de treball transversal, ha estudiat l’obra dels viatgers com a font per al coneixement del patrimoni, fruit de la qual publicà La descoberta del patrimoni. Viatgers decimonònics i patrimoni artístic a Mallorca (Hiperbòlic, 2007) i obtingué la beca d’investigació Formentera vista pels viatgers (Consell de Formentera, 2016). És membre del Consell Internacional de Museus (ICOM) i del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), i forma part de la Junta de Govern de la Societat Arqueològica Lul·liana.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí