ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 23/09/2017

Machetti Snchez, Sandro
Lleida, 10 d'agost de 1964

Àrees de treball: Cinema / Fotografia / Art del segle xix / Art del segle xx / Patrimoni

Sandro Machetti Sánchez és llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona (Estudi General de Lleida), especialitzat en història contemporània (1987) i en història de l’art (1990). Fou becari de formació d’investigadors de la Generalitat de Catalunya a la Universitat de Lleida entre el 1991 i el 1994. Des d’aquesta data exerceix de professor al Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, on imparteix matèries relacionades amb la història de l’art contemporani, els llenguatges artístics, la teoria i la història del cinema i el patrimoni cinematogràfic i audiovisual en els estudis d’història de l’art i gestió del patrimoni artístic i de comunicació i periodisme audiovisuals.
  Les seves línies de recerca s’han centrat principalment en l’estudi de l’anomenat precinema, en la investigació del cinema dels orígens i també en la recuperació i el tractament del patrimoni fílmic i audiovisual. Ha col·laborat en projectes de catalogació de Filmoteca Española (cinema espanyol de la dècada de 1920, sota la direcció de Palmira González i Ángel Luis Hueso) i ha dirigit projectes de catalogació de fons diversos de la Filmoteca de Catalunya i de recuperació de patrimoni audiovisual i fotogràfic amb l’Arxiu Municipal de Lleida.

Entre les seves publicacions cal destacar El precinema a Lleida. Cultura i espectacles precinematogràfics i el seu públic entre 1845 i 1896 (Lleida, Pagès, 1995), guardonat amb el XVè Premi Humbert Torres; Què és el precinema? (Bases metodològiques per a l’estudi del precinema), en col·laboració amb Gian Piero Brunetta, Àngel Quintana i Santos Zunzunegui (Girona, Museu del Cinema Col·lecció Tomàs Mallol / Ajuntament de Girona, 2000), i amb Oriol Bosch, L’Abans Lleida. Recull gràfic (1860-1982) (Efadós, Ajuntament de Lleida, 2015-2016).
  També ha desenvolupat, d’ençà del 1988, una intensa tasca divulgativa mitjançant l’organització de cicles i esdeveniments cinematogràfics de tota mena a la ciutat de Lleida. En aquest sentit, es pot mencionar que fou un dels fundadors de Cine-ull, Cineclub de la UdL (1993, i coordinador, amb Oriol Bosch, fins al 1996) i que fou comissari de programació de les sessions de la Filmoteca de Catalunya a Lleida (2003-2014).
  És membre de l’Asociación Española de Historiadores del Cine, del comitè científic del seminari sobre els antecedents i orígens del cinema del Museu del Cinema de Girona i de DOMITOR (International Society for the Study of Early Cinema). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí