ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 23/09/2017

Gimilio Sanz, David
Premi de Mar (Maresme), 12 d'agost de 1969

Àrees de treball: Pintura del segle xviii / Escultura barroca / Gravat / Colleccionisme dart / Museografia

David Gimilio Sanz és doctor en història de l’art per la Universitat de València amb una tesi dedicada al pintor acadèmic José Vergara Gimeno (2003), que dos anys després va comissariar en una exposició en el Museu de Belles Arts de València. Del 1996 al 2000 va obtenir una beca d’investigació en aquest Museu, on va desenvolupar l’activitat investigadora centrada en la col·lecció escultòrica del Museu, posteriorment va exercir funcions de register, les quals va compaginar amb les tasques d’historiador de l’art. Des del 2009, ocupa la plaça de tècnic d’art valencià. L’any 2016 va exercir el càrrec de director científic del nou pla museològic del Museu de Belles Arts de València vertebrat entorn de l’art valencià, en el qual continua treballant per a la inauguració prevista l’any 2019.

La seva tasca d’investigació en l’àmbit de l’escultura ha conclòs amb publicacions en diferents revistes especialitzades i congressos internacionals, entre les quals destaquen «La Real Academia de San Carlos de Valencia como encarnación del poder real en la educación del gusto del siglo xviii. La colección de yesos y esculturas» (Castelló de la Plana, CEHA, 2012) i «Yesos y bronces. Originales y fundiciones tardías de los siglos xix y xx en el Museo de Bellas Artes de Valencia», a II Encuentro Internacional de Museos y Colecciones de Escultura (Valladolid, Museo Nacional de Escultura, 2013). També hi ha escrit sobre la vinculació entre el gravat i la pintura, «Los grabados de reproducción como elemento de identificación de pinturas del Museo de Bellas Artes de Valencia» (Ars Longa, València, 2010) i «La transmisión de los modelos. Del grabado europeo a la pintura valenciana del Museo de Bellas Artes de Valencia» (Ars Longa, València, 2015).
  En una visió transversal de la història de l’art, ha publicat «Las series de retratos de la monarquía y la representación de la realidad: la galería de retratos de la Casa Real de Aragón en Nápoles» (Potestas, Castelló de la Plana, 2012); «Poder, humanismo y religiosidad en tiempos del Patriarca Juan de Ribera en Valencia. Su colección de escultura clásica» (Espacio, Tiempo y Forma, Madrid, 2014), i «La Inmaculada Concepción y la ciudad de valencia en el siglo xvii», a Inmaculada. La construcción barroca del misterio de la Concepción de María (València, Museu de Belles Arts de València, 2017).
  D’altra banda, la seua experiència professional com a register li ha permès participar en comunicacions i ponències sobre museologia i museografia en congressos nacionals, com ara «Una nueva trayectoria para el Museo de Bellas Artes de Valencia - Museo del Siglo xix. Las exposiciones temporales» (VI Jornadas de Museología, Terol, 2002), «La donación Orts-Bosch en el Museo de Bellas Artes de Valencia. Registro e inventario de una colección» (X Jornadas de Museología, Pamplona, 2006), «Los almacenes del Museo de Bellas Artes de Valencia. Estado de la cuestión» (XIV Jornadas de Museología, Madrid, 2011); en revistes especialitzades, com ara «El Museo de Bellas Artes de Valencia. ¿La última ampliación?» (RdM. Revista de Museología, Madrid, 2013) o en seminaris, màsters i tallers d’especialització en noves tendències museogràfiques, com ara «La renovació museogràfica: qüestions del discurs museogràfic» (Universitat de València, 2014).
  La seva última aportació és el comissariat compartit, juntament amb l’historiador José Gómez Frechina, sobre el col·leccionisme privat, i la presentació d’una col·lecció particular espanyola que es depositarà temporalment al Museu de Belles Arts de València la primavera del 2017. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí