ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 21/07/2023

Ferrer Orts, Albert
Meliana (Horta), 13 d'abril de 1965

Àrees de treball: Pintura renaixentista / Art barroc

Albert Ferrer Orts es va llicenciar en geografia i història —especialitat d’història de l’art— (1989) a la Universitat de València Estudi General, institució en què es va doctorar l’any 2004 amb una tesi que va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat el 2005.
  Ha estat professor de secundària (2000-2013) i personal docent i investigador (PDI) associat en el Departament d’Història de l’Art de l’Estudi General Valencià (2006-2013), professor de la Universitat Autònoma de Xile a Talca (2013-2015) i professor titular de la Universitat de Playa Ancha de Ciències de l’Educació (Facultat d’Art) a Valparaíso, Xile (2014-2015). Des del 2015 treballà com a PDI ajudant doctor en el Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, on exerceix de professor titualr des del 2020. 
  Ha centrat les línies d’investigació en l’art i l’arquitectura de la seva comarca, l’arquitectura i la decoració esgrafiada del segle xvii en el regne de València, la història i l’art cartoixans de l’antiga Província de Catalunya, particularment en l’àmbit valencià, i la pintura valenciana del segle xvi. Darrerament, també s’ha ocupat dels orígens de la història de l’art a Xile i d’alguns dels seus museus i col·leccions.
  És membre assessor del Centre d’Art i Cultura d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida, ha participat en diversos projectes d’innovació i desenvolupament, com ara el Grup Consolidat Art i Cultura d’Època Moderna (finançat per la Generalitat de Catalunya, 2009-2014), «La configuración de la pintura mediterránea del primer renacimiento en la Corona de Aragón (c. 1440-1525). Problemas de pintura» (finançat pel Govern d’Espanya, 2010-2012) i «La consolidación de la pintura del Renacimiento en la Corona de Aragón: la extraordinaria influencia del paradigma de Joan de Joanes» (finançat pel Govern d’Espanya, 2013-2015), dirigits pel doctor Ximo Company i Climent des de la Universitat de Lleida. Des de fa uns quants anys, és avaluador de projectes d’investigació Fondecyt, patrocinats pel Govern de Xile.

És autor de diversos llibres, com ara El templo de los Santos Juanes de Meliana. Su arquitectura y documentación (Meliana, 1998; reed. 1998), La Reial Cartoixa de Nostra Senyora d’Ara Christi. Una aproximació a la seua història i art durant els segles xvi i xvii (El Puig, 1999), L’esplendor de la decoració esgrafiada valenciana (1642-1710) i la seua presència en l’arquitectura religiosa de Xirivella (Xirivella, 2003), Fundación y progressos de Ara Christi. Convento de religiosos cartuxos… (Salzburg, 2003), La cartoixa d’Ara Christi. 1585-1660 (Salzburg, 2004), Fum de botja. Contalles i pensaments d’un vianant. 1995-2006 (Meliana, 2007) o Textos a contrapèl sobre art i patrimoni cultural. 1995-2016 (Paterna-Meliana, 2016).
  Ha coordinat les obres Recull d’estudis sobre Meliana (Meliana, 1998) i Les cartoixes valencianes. Guia (El Puig, 2003) i, en col·laboració amb altres autors, també ha publicat estudis com El eremita Pere Muñoz y las cartujas de Valldecrist y Aracristi (Salzburg, 2007) i Gaspar Requena. Pintor valenciano del Renacimiento. H. 1515 - después de 1585 (Xàtiva, 2015). A més, ha participat en diversos capítols de llibres i ha estat comissari d’algunes exposicions i editor.
  Pel que fa a l’elaboració d’articles d’investigació i recensions bibliogràfiques, ha publicat individualment o de manera mancomunada els seus avanços en col·leccions i revistes, com ara Analecta Cartusiana, Teruel, Archivo de Arte Valenciano, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, Saitabi, Ars Longa, La Roda del Temps, Boletín del Museo e Instituto Camón Aznar, Archivo Español de Arte, Saó, Cuadernos de Valldecrist, Butlletí de la Reial Acadèmica Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Braçal, Cuadernos de Arte de la Universidad de Granada, Boletín de Arte, Historias del Orbis Terrarum, Argos, Universum, De Arte, Hispania Sacra, Anuario de Historia de la Iglesia, Instituto Confucio i Atenea.
  Va participar en la confecció de diverses fitxes catalogràfiques i guions de documentals per a les exposicions de la Fundació La Llum de les Imatges (Generalitat Valenciana) d’Alacant (La Faz de la Eternidad, 2006) i Xàtiva (Lux Mundi, 2007), així com en els catàlegs d’exposició dedicats a la Memoria y arte del espíritu cartujano. Las cartujas valencianas (València - Castelló de la Plana, 2010) i Nicolás Borrás (1530-1610). Un pintor valenciano del Renacimiento (València, 2010), a més de la guia Sant Francesc de Borja Gran d’Espanya. Art i espiritualitat en la cultura hispànica entre els segles xvi i xviii (Gandia, 2010).
  L’any 2003 fou coordinador del Congrés Internacional sobre les Cartoixes Valencianes, les actes del qual es van editar en dos volums a Salzburg el 2004. Des del 2009 és codirector de les Jornades d’Art i Història a Xàtiva, patrocinades per l’editorial Ulleye, de les quals s’han realitzat catorze edicions i s’han publicat totes les seves actes. Així mateix, ha participat en nombrosos congressos com a assistent o ponent, i ha obtingut el premi d’investigació en patrimoni cultural Europa Nostra 2012 (Unió Europea) com a membre d’un equip multidisciplinari conformat per a restaurar el Palauet de Nolla (Meliana, València).
  És membre del Centre d’Estudis de l’Horta Nord, associació amb què intenta dinamitzar la vida cultural i patrimonial de la comarca a què pertany mitjançant activitats acadèmiques, com la realització de tres congressos comarcals (Meliana, 1997; Vinalesa, 2003, i València, 2011), la publicació de les actes de l’associació, llibres, conferències, seminaris i excursions, entre d’altres.
  Ha estat assidu col·laborador com a columnista, sovint de temes relacionats amb la història de l’art i el patrimoni artístic i cultural valencià i xilè, dels diaris El Cresol, Levante-EMV, El Punt, El Punt-Avui, El País-Comunidad Valenciana, El Meridiano L'Horta i Diario el Centro (Talca, Xile) entre l'anys 1995 i l'actualitat. Igualment, ha estat assessor de sèries documentals per a Ràdiotelevisió Valenciana, com ara Les cartoixes valencianes i L’herència monàstica, i ha estat membre titular de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament de Meliana i de la junta rectora de l’Institut Municipal de Cultura d’aquesta població.
  També ha coordinat i participat com a coautor dels darrers llibres d'Història de l'Art per a estudiants de secundària de l'editorial Santillana (2009, 2016 i 2023).  

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí