ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Figueras Ferrer, Eva
Castellterçol (Vallès Oriental), 1963

Àrees de treball: Arts gràfiques / Gravat

Eva Figueras Ferrer és doctora en belles arts per la Universitat de Barcelona i és professora titular en aquesta universitat des del 1995. Compagina l’activitat docent, artística i de recerca.

Com a investigadora s’ha especialitzat en l’estudi de l’obra gràfica, tant des d’una vessant històrica com tècnica. La tesi doctoral versa sobre l’Estudi crític-analític de la bibliografia espanyola sobre el gravat calcogràfic. La seva incidència en l’ensenyament oficial superior (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2001). Arran de la investigació, va publicar «El primer tractat de gravat calcogràfic a Espanya» (Butlletí del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona, 1992) i es va publicar, en espanyol, a Tiempo y espacio en el arte. Homenaje al profesor Antonio Bonet Correa (Madrid, Complutense, 1994). Ha realitzat l’estudi, l’arxivament i l’inventari de la col·lecció d’estampes i d’impresos que va recopilar Joan Amades i Gelats (Generalitat de Catalunya, 1994). S’interessa també per la temàtica dels conflictes bèl·lics representats pels gravadors en les seves planxes de metall (Callot, Goya i Dix, per exemple), i va publicar «Vivencias de la guerra a través de la obra gráfica de varios autores», a Goya, 250 años después. 1746-1996 (Marbella, Museo del Grabado Español Contemporáneo, 1996).
  Un altre tema derivat de la tesi és la recerca de les formulacions químiques dels mestres antics per a gravar a l’aiguafort i de quina manera aquestes s’han reinventat en les noves tendències de gravat no tòxic o sostenible. Va publicar El grabado no tóxico. Nuevos procedimientos y materiales (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2004) i «El grabado al aguafuerte con sales corrosivas: el legado de los clásicos» (Bellas Artes. Revista de Artes Plásticas, Estética, Diseño e Imagen, San Cristóbal de La Laguna, 2011). Dins l’àmbit del gravat sostenible, ha dirigit i ha participat com a autora en la col·lecció de guies sobre la manipulació de productes químics en les belles arts: La manipulación segura de productos químicos en grabado (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2008), La manipulación segura de productos químicos en pintura y dibujo (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2011). Ha participat com a coautora en publicacions, com ara Incisione sostenibile. Nuovi materiali e metodi dell'area non-toxic (Marsala, Navarra, 2009) i Health and safety related to products used in painting, drawing and printmaking (Barcelona, AZ90, 2012).
  Finalment, s’interessa pels llibres d’artista i la col·laboració entre artistes i poetes. Va publicar «Los libros de artista - Arte de Josep Guinovart» (Estúdio, Lisboa, 2012).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Gràfica no tòxica
  — Poètica Còdex (blog) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí