ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Figueras Ferrer, Eva
Castellterol (Valls Oriental), 1963

Àrees de treball: Arts grfiques / Gravat

Eva Figueras Ferrer és doctora en belles arts per la Universitat de Barcelona i és professora titular en aquesta universitat des del 1995. Compagina l’activitat docent, artística i de recerca.

Com a investigadora sha especialitzat en lestudi de lobra grfica, tant des duna vessant histrica com tcnica. La tesi doctoral versa sobre lEstudi crtic-analtic de la bibliografia espanyola sobre el gravat calcogrfic. La seva incidncia en lensenyament oficial superior (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2001). Arran de la investigaci, va publicar El primer tractat de gravat calcogrfic a Espanya (Butllet del Museu Nacional dArt de Catalunya, Barcelona, 1992) i es va publicar, en espanyol, a Tiempo y espacio en el arte. Homenaje al profesor Antonio Bonet Correa (Madrid, Complutense, 1994). Ha realitzat lestudi, larxivament i linventari de la col·lecci destampes i dimpresos que va recopilar Joan Amades i Gelats (Generalitat de Catalunya, 1994). Sinteressa tamb per la temtica dels conflictes bl·lics representats pels gravadors en les seves planxes de metall (Callot, Goya i Dix, per exemple), i va publicar Vivencias de la guerra a travs de la obra grfica de varios autores, a Goya, 250 aos despus. 1746-1996 (Marbella, Museo del Grabado Espaol Contemporneo, 1996).
  Un altre tema derivat de la tesi s la recerca de les formulacions qumiques dels mestres antics per a gravar a laiguafort i de quina manera aquestes shan reinventat en les noves tendncies de gravat no txic o sostenible. Va publicar El grabado no txico. Nuevos procedimientos y materiales (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2004) i El grabado al aguafuerte con sales corrosivas: el legado de los clsicos (Bellas Artes. Revista de Artes Plsticas, Esttica, Diseo e Imagen, San Cristbal de La Laguna, 2011). Dins lmbit del gravat sostenible, ha dirigit i ha participat com a autora en la col·lecci de guies sobre la manipulaci de productes qumics en les belles arts: La manipulacin segura de productos qumicos en grabado (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2008), La manipulacin segura de productos qumicos en pintura y dibujo (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2011). Ha participat com a coautora en publicacions, com ara Incisione sostenibile. Nuovi materiali e metodi dell'area non-toxic (Marsala, Navarra, 2009) i Health and safety related to products used in painting, drawing and printmaking (Barcelona, AZ90, 2012).
  Finalment, sinteressa pels llibres dartista i la col·laboraci entre artistes i poetes. Va publicar Los libros de artista - Arte de Josep Guinovart (Estdio, Lisboa, 2012).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Gràfica no tòxica
  — Poètica Còdex (blog) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí