ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 16/06/2017

Pujades i Bataller, Ramon Josep
Valncia, 26 de febrer de 1972

Àrees de treball: Cartografia / Miniatura i histria del llibre / Urbanisme / Arquitectura gtica

Ramon Josep Pujades i Bataller és doctor en història per la Universitat de València (2005), és membre del Cuerpo Facultativo de Archiveros, Bibliotecarios y Arqueólogos des de l’any 2001, i actualment exerceix com a tècnic de recerca del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Anteriorment ha estat cap de les seccions de Reial Audiència i de Reial Patrimoni de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (Barcelona, 2001-2014), i també tècnic superior d’investigació i professor associat de la Universitat de València (1998).

Atesa la seva especialització en història de la cultura escrita medieval, les seves incursions en l’àmbit de la història de l’art s’han centrat particularment en els motius ornamentals que decoren els mapes, els documents i els manuscrits de l’edat mitjana. Així, en els anys en què va exercir d’arxiver de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, va elaborar el Catálogo de miniaturas, dibujos y motivos ornamentales d’aquell centre, el qual recull, entre d’altres, la descripció detallada de les miniatures, les caplletres i els dibuixos dels còdexs dels monestirs de Santa Maria de Ripoll i Sant Cugat del Vallès, i dels pocs que n’han pervingut de la Casa Reial. Tanmateix, la principal línia de recerca ha estat la història de la cartografia medieval, incloent-hi la miniatura i la decoració heràldica que sovint presenta. Li ha dedicat monografies com Les cartes portolanes. La representació medieval d’una mar solcada / Portolan charts. The medieval representation of a ploughed sea (Barcelona, 2007; premiada per la International Cartographic Conference reunida a Santiago de Xile l’any 2009), La carta de Gabriel de Vallseca de 1439 (Barcelona, 2009), El món i els dies. L’Atles català (Barcelona, 2005; coautor juntament amb Juli Samsó i Gabriel Llompart), La cartografia medieval i Barcelona (Barcelona, 2015) i Els mapamundis baixmedievals (en premsa), a més de nombrosos articles. Actualment, prepara una altra monografia sobre l’evolució arquitectònica i funcional del Palau Reial Major de Barcelona, la publicació de la qual està prevista per a l’any 2017. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí