ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 16/06/2017

Gonzlez Baldov, Mariano
Xtiva (Costera), 5 de novembre de 1946

Àrees de treball: Art gtic / Art renaixentista / Art barroc / Orfebreria / Indumentria i arts txtils / Cermica

Mariano González Baldoví és llicenciat en història de l’art per la Universitat de València. Entre el 1987 i el 1992 va ser, successivament, tècnic en museus i cap de servei de patrimoni cultural moble de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Des del 2004 és acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València. Ha estat comissari de diverses exposicions, com ara «Xàtiva, els Borja. Una projecció europea» (Xàtiva, 1995); «La llar dels Borja» (Xàtiva, 2000); «Dies de Foc. III centenari de la crema de Xàtiva, 1707-2007. Els protagonistes» (Ajuntament de Xàtiva, 2007); «Marbre, bronze i or. Altars de la Seu de Xàtiva» (Ajuntament de Xàtiva, 2009), i «Bells taulells vells» (Ajuntament de Xàtiva, 2011), sobre ceràmica arquitectònica i pintura ceràmica. A més dels assenyalats catàlegs de les mostres, ha publicat, entre d’altres, els llibres Museos de Xàtiva (València, Vicent Garcia, 1992); Història del Convent de predicadors. 1291-1991 (Xàtiva, Ajuntament de Xàtiva, 1995), i La capella de les Febres de Xàtiva. Monumentum domus Borgiae (València, Institució Alfons el Magnànim, 2014). Va ser coordinador i coautor de la Guía de los museos de la Comunidad Valenciana (València, Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, 1992), i ha participat en diferents obres col·lectives, com ara el Catálogo de monumentos y conjuntos de la Comunidad Valenciana (València, Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, 1983); Valencia y Murcia, dins la col·lecció «La España Gótica» (Madrid, Encuentro, 1989); Baños árabes en el País Valenciano (València, Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, 1989), dins el programa d’urbanisme del Departament de Cultura Islàmica de la Universitat d’Alacant; Pan-European cultural corridors. Itineraries on ancient trade routes. Itinerary trhoug the Borgias possessions in the Valencia region, per a un projecte de la Comunitat Europea (València, Conselleria de Cultura i Educació / Generalitat Valenciana, 2000); Diccionario histórico de la arqueología en España (Madrid, Marcial Pons, 2009), i en l’obra Joies del gòtic català (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2013).

Ha col·laborat en la publicació de la Fundació de la Llum de les Imatges, Lux Mundi (València, Generalitat Valenciana, 2007), així com en diverses revistes d’investigació, com ara Archivo de Arte Valenciano (València, 1980), Papers de la Costera (Xàtiva, 1982, 1986, 1987, 1998 i 2001) i Ars Longa, del Departament d’Art de la Universitat de València (València, 1997), en les quals ha publicat articles sobre urbanisme, toponímia, prosopografia, genealogia, etnologia, indústria, història, arquitectura gòtica i orfebreria dels segles xiv al xix. El 1997 va ser l’autor de l’informe per a la tramitació davant la UNESCO de la candidatura de Xàtiva com a Patrimoni de la Humanitat, publicat amb format de fullet (Levante-EMV, València, 1997). Entre el 1992 i el 2011, va ser director del Museu Municipal de l’Almodí de Xàtiva, període en el qual va dur endavant la tasca de catalogar i restaurar els fons, crear l’arxiu fotogràfic, les col·leccions de ceràmica arquitectònica i la de cartells i obra gràfica, així com la d’encetar una intensa relació d’intercanvi amb altres museus i institucions culturals, tant a l'Estat espanyol com a l’estranger. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí