ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 10/10/2016

Vila Delcls, Antoni
Barcelona, 7 de juliol de 1959

Àrees de treball: Vitralleria / Catalogaci monumental / Conservaci i restauraci

Antoni Vila Delclòs és llicenciat en arts i oficis (1981) i ha estudiat disseny a l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava. És artista plàstic i historiador del vitrall. El 1982 es va especialitzar en la història del vitrall català, i va treballar per a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), sota la direcció del doctor Joan Ainaud de Lasarte. És coautor dels cinc volums del Corpus Vitrearum Medii Aevi que ha editat l’IEC sobre el vitrall medieval català, entitat també encarregada de catalogar les vidrieres medievals del territori català, així com d’ampliar aquests estudis a èpoques posteriors. Des de l’any 1982 és membre del Comitè Nacional Català d’aquesta organització i, actualment, n’és el vicepresident i el tresorer. Ha participat regularment en els congressos i reunions internacionals dedicades a l’estudi de la història, la conservació i la restauració del vitralls amb comunicacions i ponències.
  Ha impartit diverses conferències a Suïssa (Universitat de Lausana i Museu del Vitrall de Romont), França (Troyes), Alemanya (Friburg de Brisgòvia) i al nostre país sobre els vitralls medievals i els modernistes catalans a diferents entitats i empreses.

Com a especialista en vitralls, ha dirigit les restauracions dels vitralls de la rosassa del monestir cistercenc de Santes Creus (1992), la rosassa sud de la catedral de Tarragona (1994), la rosassa gòtica de la façana de l’església de Santa Maria del Mar de Barcelona (1995), els vitralls de l’absis i la nau de Santa Maria del Mar de Barcelona (1996), els vitralls de l’absis de la catedral de Ciutadella de Menorca (1997), el vitrall de Carlemany de la catedral de Girona (1998), la rosassa nord de Santa Maria de Cervera (2006), el vitrall de la capella del Santíssim de Santa Maria de Maó a Menorca (2008), la rosassa de l’absis de Santa Maria de Maó a Menorca (2008) i els vitralls de la cripta de la Sagrada Família de Barcelona (2009). Ha realitzat els plans directors de restauració dels vitralls de la catedral de Girona (1997), de la catedral de Barcelona (1997), de la catedral de Ciutadella de Menorca (1996), de l’església de Santa Maria de Cervera (2005) i dels vitralls de Gaudí a la catedral de Mallorca (2014).
  Ha estat comissari de diverses exposicions sobre el vitrall, de les quals ha realitzat també els catàlegs corresponents, com ara «El vitrall modernista català» (Fundació Miró, 1984); «El vitrall contemporani català» (exposició itinerant, 1991-1992); «Els vitralls gòtics de les catedrals de Girona i de Tarragona» (1994); «L’art de la llum i el color» (exposició itinerant, patrocinada per la Fundació La Caixa, 2000-2001), que es va mostrar al Centre Cultural de la Fundació La Caixa de Granollers, a la Sala Girona de la Fundació La Caixa de Girona, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, al Museu de Valls, al Centre Cultural de la Fundació La Caixa de Vic i al Centre Cultural de la Fundació La Caixa de Lleida, i «Els colors de la llum. Vitralls de Vila-Grau a la Sagrada Família» (2010).
  Va ser director de la Fundació Institut del Vitrall, entitat dedicada a l’estudi i la preservació del patrimoni vitrallístic català. Com a membre del Corpus Vitrearum Catalunya, està dirigint el treball d’inventari dels vitralls catalans del segle xvii al 1925, per a la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració científica de les doctores Sílvia Cañellas i Núria Gil i la historiadora de l’art Anna Vila Rovira. Arran de l’estudi dels vitralls de Gaudí a la cripta de la Sagrada Família, s’ha especialitzat en aquest arquitecte i ha estudiat els vitralls del Capricho de Comillas, els del Palau Güell i els de la Casa Batlló de Barcelona i els de Can Pujadas a Vallgorguina. El 2014 va estudiar els tres vitralls de la Seu de Mallorca.
  Ha participat com a coautor en diferents publicacions especialitzades en la història del vitrall català, com ara Els vitralls medievals de l’església de Santa Maria del Mar (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans 1985), Els vitralls de la catedral de Girona (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1987), Els vitralls del monestir de Santes Creus i la catedral de Tarragona (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1992), Els vitralls de la catedral de Barcelona i del monestir de Pedralbes (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1997), Els vitralls de la Seu d’Urgell i de la Col·legiata de Santa Maria de Cervera, vol. i i ii (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 2015) i Estudis entorn del vitrall a Catalunya (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 2015).
  Entre els articles que ha publicat, destaquen «La lumière de Gaudí», a Rencontres internationales du vitrail. Troyes, 2015 (pendent de publicació); «The identification of two windows attributed to Gaudí in Vallgorguina» (Vidimus, York, 2015), «Estudi estilístic i iconogràfic dels vitralls de la cripta del Temple Expiatori de la Sagrada Família» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2012); «Exhibition on the stained glass windows in the Sagrada Família» (Vidimus, York, 2010), i «Els vitralls de Sant Genís de Plegamans» (Qu4trepins, Palau-solità i Plegamans, 2001).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Vilavitralls



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí