ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 10/10/2016

Moragas i Rodes, Fidel de
Valls (Alt Camp), 1859 - Valls (Alt Camp), 18 de juny de 1951

Àrees de treball: Art barroc / Pintura del segle xix / Iconografia / Miniatura i histria del llibre / Fotografia

Fidel de Moragas i Rodes era net del pintor Vicenç Rodés Aries i va ser una personalitat rellevant a la ciutat de Valls, tant des de la vessant social com política. Nascut dins d’una família de grans comerciants, va cursar els primers estudis a Valls, després a Tarragona, i finalment es va llicenciar en dret per la Universitat de Barcelona, si bé no va exercir d’advocat. Bàsicament es va dedicar a l’administració del patrimoni familiar. Va ser impulsor de l’Associació Catalanista de Valls, president de l’Ateneu Catòlic de l’Obrer i de la Sexantena i alcalde de la ciutat els anys 1909 i 1912. També va ser el president del Patronat de la primera Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya, erigida a Valls. Des d’aquest càrrec va impulsar diverses exposicions, com ara l’Exposició Bibliogràfica (1924), l’Exposició Iconogràfica Mariana (1925) i l’exposició de dibuixos i pintures de Vicenç Rodes (1926), el seu avi. Una de les seves aficions va ser la fotografia, a la qual hi va dedicar una part del seu temps, especialment entre els anys 1885 i 1915.

La seva tasca com a investigador el va portar a ser un gran coneixedor dels arxius municipal, parroquial i notarial, dels quals va treure una quantitat ingent de dades. Així mateix, en va elaborar els catàlegs, els quals van rebre premis de l’Institut d’Estudis Catalans. El seu arxiu particular, molt ric en dades històriques, conservat en bona part a l’Arxiu Municipal de Valls, encara actualment no s’ha estudiat a fons, tot i les dades que conté. És indispensable consultar-lo si es vol realitzar una monografia sobre l’art vallenc.
  Entre les seves publicacions, cal esmentar L’antiga Universitat de Valls (1914); L’art, els artistes i els artesans de Valls (1921); Monografia de la capella de Madona Maria del Lledó, premiada el 1921; Estudi de Valls (1928); Catàleg de llibres, pergamins i documents antics de l’Arxiu Municipal de la ciutat de Valls (Valls, Impr. Eduard Castells, 1916), i Una excursió per la història de Valls (1950), a més de la sèrie «Notes històriques de Valls», publicades a la premsa local.


Jordi Pars

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí