ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Marchi, Maria Barbara
Verona (Itlia), 9 de maig de 1980

Àrees de treball: Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Art contemporani / Art del segle xix / Art del segle xx / Avantguardes / Catalogaci monumental / Crtica dart / Fotografia / Iconografia / Mercat de lart / Miniatura i histria del llibre / Mobiliari / Noucentisme / Patrimoni / Pintura del segle xvii

Maria Barbara Marchi és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2011), centre on va ser investigadora, docent i membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis GRACMON. La seva tesi doctoral, dirigida per Mercè Vidal, va emmarcar la història del Cercle Artístic de Sant Lluc en el panorama de l’art català des del 1893 fins a l’entrada al segle xxi. Va ser estudiant visitant del programa doctoral de la Universitat de Califòrnia (San Diego, EUA), i va obtenir un postgrau en estètica de l’art contemporani per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Joan Miró (2006) i es va llicenciar a la Universitat de Bolonya (2005).

La seva recerca i docència se centren en l’art europeu entre el final del segle xix i les primeres dècades del segle xx, amb una atenció especial a Catalunya. Entre els seus escrits recents, destaca la collaboraci al volum El Modernisme. Pintura catalana (Enciclopdia Catalana, 2016), dirigit per Francesc Fontbona, i lanlisi de de la relaci del bisbe Torras i Bages amb els artistes del Cercle Artstic de Sant Lluc, dins els volums Torras i Bages, Bisbe de Vic (Institut de Cincies Religioses de Vic, 2018) i Torras i Bages, home de leternitat (Bisbat de Vic, 2016).
  Va comissariar les exposicions «Artigau: 50 anys de pintura» (2017), «Mestres antics. Del xix al xx, dibuix a Sant Lluc» (2015), «Amb guants. Revistes de la biblioteca del Cercle Artstic Sant Lluc 1893 - 1936» (2013, amb Llus Utrilla), «1959 Subhasta Cercle Artstic de Sant Lluc. Una acci de la burgesia i dels artistes per preservar un espai de catalanitat» (2011), «Papers darquitectes - Arquitectes de Sant Lluc 1893-2007» (2007) i «Entzauberung» (2002, amb el collectiu La Stanza Illune).
  Com a gestora cultural, sha ocupat de projectes vinculats a les arts plstiques, larquitectura o el cinema per a diferents associacions de Catalunya, Itlia i els Estats Units. Va ser responsable de la collecci dobres dart, de la biblioteca i de larxiu del Cercle Artstic de Sant Lluc del 2012 al 2016. Del 2015 al 2017 va ser ponent adjunta de la Secci dArts Visuals de lAteneu Barcelons. Actualment, forma part de lequip de Walden Serveis de Gesti del Patrimoni Cultural, promotor del Museu Virtual de la Moda de Catalunya. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí