ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Urbano Lorente, Judith
Barcelona, 1973

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Modernisme / Gaudinisme / Museografia / Patrimoni

Judith Urbano Lorente és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Va ser sotsdirectora i cap d’estudis de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ESARQ) de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) del 2008 al 2013, on va impartir classes del 1997 al 2017. Acutalment, és degana de la Facultat d’Humanitats de la UIC. Va ser membre de la Comissió Acadèmica de Disseny del Pla d’Estudis de Llicenciatura a Grau de l’ESARQ-UIC (2009), presidenta de la Comissió de Qualitat del grau en arquitectura (del 2011 al 2013) i membre de la Comissió d’Avaluació del Professorat de la UIC (2012).

És la investigadora principal del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD). Entre d’altres, han portat a terme el projecte La Mansana de la Discòrdia, que es va guanyar l’any 2013 a la UIC amb valoració externa de l’AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca). Actualment treballen en un projecte de museïtzació per a dinamitzar les visites a la catedral de Vic i en una monografia sobre l’edifici.
  Ha estat comissària de diferents exposicions, així com editora i autora dels seus catàlegs: Gaudí a París l’any 1910 (2003) a la UIC, La Mansana de la Discòrdia (2015) a la Casa Lleó Morera i La Casa Gralla, el periple d’un monument (2016) al Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA).

Com a investigadora, s’ha especialitzat en l’art del segle xix i començaments del xx, i més concretament en arquitectura eclèctica i modernista. Ha estudiat la figura i l’obra d’August Font i Carreras en la seva tesi doctoral (2011) i n’ha publicat dues monografies: Eclecticisme i Arquitectura. August Font i Carreras (1845-1924) (Barcelona, Dux, 2013) i La Barcelona eclèctica (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2014). Ha participat en congressos internacionals i ha donat conferències sobre història de l’art i sobre innovació docent en arquitectura a Londres, Zuric, Nàpols, Hermosillo (Mèxic), Damasc, Perpinyà, Madrid, Barcelona i València, entre d’altres.
  Ha escrit articles al Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i a les revistes Assaig de Teatre; Matèria; Del Penedès; Kesse; NewsUIC; Coup de FouetHispania Sacra; Focus. Journal of the City and Regional Planning Department (Universitat de Califòrnia); Singularitats; TRP21. Teoría, Debates y Discursos en torno a las Disciplinas del Diseño; Nexus, i Archaeometry, entre d’altres. Va comissariar l’exposició «Gaudí a París l’any 1910» a Barcelona (2002) i va dirigir-ne l’edició del catàleg.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Universitat Internacional de Catalunya (UIC)
  — Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí